open-navfaktor-logo
search
Praznici
Za Faktor govore poznati muzičari: Kako su se prije slavile nove godine u Sarajevu i feštalo po tri dana
Jedne godine sam posuđivao pare od konobara da bih kitio muziku. Naravno, već prvog januara bih im sve vratio sa kamatom, prisjeća se Nazif Gljiva
31.12.2019. u 16:31
get url
text

Sarajevo je uvijek tokom novogodišnjih praznika privlačilo veliki broj gostiju iz susjednih zemalja. Sarajlije su oduvijek slovile za odlične domaćine, kod nas su uvijek bili najbolji derneci, tako da je već krajem decembra u prijestolnicu pristizao veliki broj automobila i autobusa sa tablicama iz Zagreba, Beograda, Ljubljane, Skoplja...

Sarajevo ovih dana živi svoju novogodišnju bajku, a ulicama i trgovima odzvanja veseli žamor gostiju na specifičnim naglascima iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije... Zahvaljujući Gradskoj upravi i očekivanom spektaklu Željka Joksimovića, Sarajevo će i ove godine biti centar regiona i svi dolaze u grad na Miljacki, kako bi doživjeli jedinstveni duh grada i nadaleko poznato gostoprimstvo.

I dok brojimo posljednje sate 2019. godine, u jeku novogodišnje euforije zapitali smo se kako su se to nove godine slavile u Sarajevu 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, a za naš portal tih vremena rado su se prisjetila poznata estradna imena, ali i ugostitelji. Tih godina najluđe proslave su bile u hotelima "Holiday In", "Europa", "Bristol", "Terme", ali i u kultnom restoranu na Sarajci, "Bazenima", "Jekovcu", "Biokovu", "Kod Davida" i "Luni" u Nedžarićima, "Osmicama" na Trebeviću...

- Novogodišnje proslave u Sarajevu su bile nešto posebno. Sjećam se da sam posljednju proslavu pred raspad Jugoslavije svirao u "Bristolu" zajedno sa Dinom Merlinom i Zerinom Cokojom. Sala je bila rasprodata nekoliko mjeseci ranije. Stvarno smo napravili fenomenalnu feštu o kojoj se dugo pričalo. Nakon što je mir došao u BiH, prvu Novu godinu sam svirao na "Bazenima" – kaže Duško Kuliš.

Glamurozne ispraćaje Stare godine nekada u Sarajevu dočarao nam je i Nazif Gljiva, koji je poznat kao veliki boem i čovjek koji je dao poseban pečat bh. estradi.

- U to vrijeme je bila velika konkurencija među sarajevskim hotelima. Takmičili su se ko će dovesti veću zvijezdu. Na novogodišnjim dočecima doživio sam desetke anegdota. Poznato je da nemam zmiju u džepu. Jedne godine sam posuđivao pare od konobara da bih kitio muziku. Naravno, već prvog januara bih im sve vratio sa kamatom – prisjeća se Nazif Gljiva.

Jedan od najboljih bh. gitarista Almir Hukelić Aka u karijeri je imao priliku da prati najveća imena bh. muzičke scene. Halid Bešlić, Haris Džinović, Hanka Paldum, Rizo Hamidović samo su neki od poznatih pjevača sa kojima je nastupao, a česti su bili i novogodišnji koncerti.

- Nove godine su uvijek bile posebne. Svirao sam po svim najboljim sarajevskim hotelima i restoranima. Uvijek se rado sjećam najluđih noći u restoranu kod braće Mulić na Koševu, na Jekovcu i "Bazenima". Prije su bile jeftinije konzumacije, ali i manji honorari muzičarima i pjevačima. Tada se slavilo tri noći, a sada se sve svodi na 31. decembar. Došlo je neko novo vrijeme i nove generacije – zaključuje Hukelić.

Kako su se nove godine nekada slavile, doznali smo i sa stanovišta ugostitelja i advokata Fuada Čolpe, koji je zajedno sa bratom Saidom nekoliko decenija vodio poznati sarajevski restoran "Bazeni".

- Nema zvijezde narodne muzike na Balkanu koja nije kod nas pjevala za Novu godinu. Bazeni su bili poznati širom Jugoslavije, i na naše novogodišnje proslave dolazili su gosti iz svih krajeva bivše države - s ponosom ističe Fuad Čolpa.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.