open-navfaktor-logo
search
Počinje u srijedu
Za Evropsko takmičenje šumara na Igmanu odobreno 4,5 miliona KM, pokrovitelj Ministarstvo privrede KS
Na olimpijskoj ljepotici Igmanu u srijedu počinje 53. po redu Evropsko takmičenje šumara u nordijskim ski-disciplinama (EFNS), na kojem je najavljeno nekoliko stotina učesnika.
07.02.2023. u 17:32
get url
text

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, kao generalni pokrovitelj, finansira kompletne troškove ovog projekta, dok su organizatori sarajevskog EFNS-a kantonalno preduzeće Sarajevo-šume i Udruženje inžinjera i tehničara šumarstva FBiH (UŠIT).

- Prijavljeno je nešto više od 600 ljudi, a mi očekujemo ukupno 1.000 učesnika, zajedno sa našim iz Bosne i Hercegovine, pošto većina dolazi sa porodicama. Sutra počinjemo, a na Igmanu je trening sa gađanjem. Navečer je zakazano svečano otvorenje sa defileom u hotelu Hills – kaže predsjednik Organizacionog odbora takmičenja Azer Jamaković.

On je istakao da je 2017. godine predata aplikacija za projekat, 2018. je u Italiji on prezentiran i odobren, a 2021. je zbog koronavirusa prolongiran za dvije godine.

VEZANI TEKST - Još ništa od gradnje sportskih borilišta na Velikom polju na Igmanu, dvije godine se tapka u mjestu

- Cilj nam je bio da kroz ovaj projekat ostavimo gradu Sarajevu, kantonu i državi BiH jedan od najmodernijih olimpijskih centara. Mete i sva oprema koja se instalira je ono što se koristi na posljednjoj Olimpijadi. Mašine i sve ostalo je novo nabavljeno, a u narednim godinama bi trebalo još pomalo investirati i da centar bude priveden kraju za korištenje za biatlon, za šta je namijenjen po prostorno-planskoj dokumentaciji 1982-1983. godine. Za projekat je odobreno oko 4,5 miliona KM, s tim da nije kompletiran projekat. Ne znam koliko je tačno potrošeno za ono što smo mi uspjeli uraditi za ovo kratko vrijeme zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, pošto dio vodi ZOI'84, dio Sarajevo-šume i dio organizacijski ide preko Udruženja šumarskih inžinjera i tehničara Federacije – nastavlja Jamaković.

Dodaje da je dio od tehničke baze i akumulacije ostavljen da se uradi u idućoj ili narednim godinama.

- To će, kada se završi projekat, ostati obaveze ZOI-ja '84, Sarajevo-šuma, a to treba Kanton da riješi. Trebalo bi izraditi strategiju razvoja zimskih sportova i da se centar Veliko polje, koji može biti jedan od najboljih u svijetu, privede svojoj namjeni. Ono što ćemo mi kao šumari tražiti je da se ovo područje proglasi područjem od posebne namjene, gdje će se smanjiti, odnosno režim gospodarenja šumama svesti na minimum i sa nekim nadzorom i kontrolom svega, od vozila, ljudi, kako bi ljudi mogli uživati u ovom prirodnom ambijentu – kaže predsjednik Organizacionog odbora EFNS-a.

Na nedavno održanoj press konferenciji povodom održavanja Evropskog takmičenja šumara u nordijskim ski-disciplinama govorio je i ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

- Cilj nam je da se Sarajevo i naša zemlja spominju po dobrim stvarima, a nadam se da će i mediji iz 19 zemalja Evrope izvještavati sa pozitivnim pričama iz Sarajeva, kao što su to radili i 1984. godine – rekao je tada Delić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.