open-navfaktor-logo
search
Genocid
Za dženazu u Prijedoru spremni posmrtni ostaci 16 žrtava, najmlađi Husein imao samo 19 godina
Posmrtni ostaci 16 žrtava spremni su za ukop nakon kolektivne dženaze koje će 20. jula biti klanjana u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora, potvrdila je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.
14.07.2022. u 14:57
get url
text

- Proces identifikacija je završen. Posmrtni ostaci 16 žrtava zločina koji su počinjeni u Prijedoru i okolini spremni su za ukop nakon kolektivne dženaze koja će se ove godine obaviti 20. jula u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu. Žrtve koje će se ukopati ove godine u Kozarcu su žrtve čiji posmrtni ostaci su ekshumirani iz grobnica koje su otkrivene uglavnom u ranijim godinama kao što su Matrići u Trnopolju, Garevci, Zecovi kod Prijedora, Korićanske stijene, Hrastova Glavica, Kotlovača - izjavila je Fazlić.

Kako je kazala, neke od ovih grobnica otkrivene su 1998. i 1999., 2003., 2004. i 2009.

- Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Husein Jakupović. Imao je 19 godina kada je ubijen. Najstarija žrtva koja će se ukopati ove godine je Edhem Kaltak, imao je 65 godina u trenutku smrti - istakla je Fazlić.

Naglasila je da su se posmrtni ostaci nekih od ovih žrtava godinama nalazili u Identifikacionom centru Šejkovača.

- Radi se o nekompletnim skeletnim ostacima. Porodice su se nadale da će se nakon prvobitne ekshumacije i identifikacije pronaći dodatni dijelovi skeleta. Imamo žrtve koje su ekshumirane na Korićanskim stijenama 2003., 2004. godine, porodice su se nadale da će se pronaći dodatni dijelovi skeleta što se i desilo 2017. i ove godine su odlučili dati svoju saglasnost za ukop - pojasnila je Fazlić.

Kako je kazala, procesi identifikacija su veoma složeni jer porodice žrtava zločina u Prijedoru i okolini uglavnom žive u inostranstvu, na svim stranama svijeta, pa je veoma teško bilo da se organizuju svi članovi porodice prisustvuju samoj dženazi 20. jula pa zbog toga odgađaju davanje saglasnosti za ukop žrtava.

- U Identifikacijskom centru Šejkovača nalazi se oko 350 posmrtnih ostataka. Identifikovano je oko 60 žrtava dok oko 300 čeka na identifikaciju, a u najvećoj mjeri se radi o posmrtnim ostacima koji čekaju na identifikaciju radi reasocijacije - kazala je Fazlić.

Kolona s posmrtnim ostacima žrtava će u utorak, 19. jula u 11 sati iz Šejkovače krenuti u Sanski Most, potom u Ključ pa preko Bosanskog Petrovca u Bihać, zatim u Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, potom Prijedor i konačno je planirano da stigne u Kamičane u 20 sati.

Kolektivna dženaza će biti klanjana 20. jula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.