open-navfaktor-logo
search
Prevare i prijetnje
Za dvojicu uhapšenih u akciji "Blic" zatražen pritvor, treći na slobodi
Tužilaštvo Kantona Sarajevo, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputilo je prijedlog sarajevskom Općinskom sudu da odredi jednomjesečni pritvor Edžmedinu S. (1991) i Samiru D. (1976), koje su pripadnici FUP-a uhapsili jučer u akciji "Blic".
11.11.2020. u 12:20
get url
text

Treći osumnjičeni Dž. K. (1979) je nakon ispitivanja pušten da se brani sa slobode, potvrđeno nam je iz Tužilaštva.

- Pritvor za osumnjičene zatražen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, kao i zbog bojazni da bi mogli ponoviti krivično djelo - kazala je za Faktor Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva.

Uhapšenima u akciji "Blic" na teret se stavljaju produžena krivična djela prevare, ugrožavanja sigurnosti i podstrekavanja.

Kako je jučer saopćio FUP, pod istragom je još jedna osoba, koja je trenutno nedosupna policijskim organima.

U sklopu akcije u kojoj su učestvovali i pripadnici Specijalne policijske jedinice FUP-a, pretreseno je pet lokacija na području Ilijaša i Breze, te su osumnjičeni pohapšeni.

Na teret im se stavlja da su od januara 2020. godine do hapšenja, a na osnovu međusobnog prethodnog dogovora, na prevaru i uz prijetnje, od vlasnika firme iz Kaknja, prisvojili građevinske mašine vrijednosti oko 82.400 KM.

- S ciljem privida legalnosti, upućivanjem prijetnji i dovođenjem u zabludu prinudili su oštećenog da u svojstvu ovlaštene osobe izda fiskalne račune, sa uračunatim PDV-om, po kojem nije izvršeno plaćanje, a koji su iskorišteni kao dokaz o vlasništvu, da bi iste mašine potom prodali trećim osobama sa područja FBiH i RS, radi dalje upotrebe - naveli su iz FUP-a.

Prilikom pretresa su pronađeni i oduzeti predmeti traženi naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.