open-navfaktor-logo
search
Aktivisti pomažu
Za diskretni obrok javilo se 27 porodica u Mostaru koje skrivaju otkaze svojih članova
Udruženje "Zajedno za naš grad" iz Mostara već šest godina na različite načine pomaže socijalno ugrožene kategorije stanovništva, ne samo u svom, već i u mnogim drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.  
18.04.2020. u 13:29
get url
text

Iza humanih aktivista su i akcije za pomoć ljudima u drugim zemljama, a jedna od posljednjih ove vrste organizovana je koncem prošle godine, kada je značajna pomoć usmjerena ka zemljotresom pogođenoj Albaniji. I posljednjih mjesec, ovi vrijedni ljudi od jutra su na terenu, s tim što su uslijed pandemije koronavirusa značajno promijenili način djelovanja. Naime, uz projekat "Niste sami" osiguran je svakodnevni obrok za samce u stanju potrebe, i to na kućnom pragu,

"Zajedno za naš grad" pokrenulo je i projekat "Diskretni obrok" za porodice koje su gubitkom posla uslijed pandemije ostale bez osnovnih sredstava za život, a pritom ni po koju cijenu ne žele da za to saznaju drugi.

- U posljednje vrijeme smo baš u 'petoj brzini'. Broj obroka u sklopu projekta 'Niste sami' je povećan, s tim što smo zbog nastale situacije primorani privremeno obustaviti isporuku u Jablanicu i Konjic. Također, pandemija je nažalost brojne porodice koje dosad nisu imale egzistencijalne probleme dovela na rub gladi zbog čega smo pokrenuli i projekat 'Diskretni obrok'. Osobe koje nemaju sredstva za kupovinu namirnica, a pritom ne žele da za to iko zna, mogu pozvati naše Udruženje uz zagarantovanu diskreciju. Već nam se javilo 27 porodica kojim već tri dana odnosimo obroke - rekao je aktivista Nermin Mehić.

Na ponos Udruženju je i akcija u sklopu koje se vrši dezinfekcija haustora na području Grada Mostara. Stanari zabrinuti za čistoću oko svojih zgrada sve češće u pomoć pozivaju aktiviste ovog udruženja.

- Krenuli smo sa tri mobilna tima kojim rukovodi stručnjak u ovoj oblasti Dino Peco. On svakodnevno priprema smjese na bazi hlora za dezinfekciju prostora na kojima djelujemo. Dosad smo dezinficirali 209 haustora u Mostaru i 120 u Konjicu. Uskoro planiramo slične akcije u Širokom Brijegu i Čapljini - najavljuje Mehić.

U narednim danima i mjesecima u planu su i novi projekti. Ideja je, priča nam Mehić, mnogo. Sve su plemenite, a jedini problem koji se može ispriječiti je eventualni nedostatak sredstava za sve što je zamišljeno.

- Uskoro ćemo podijeliti 50 paketa hrane i ostalih potrepština za 50 porodica u kojim niko nije zaposlen, a one se istovremeno ne tretiraju porodicama u stanju potrebe. Potrudit ćemo se da to ne budu simbolični, već istinski vrijedni i bogati paketi. Također, u mjesecu ramazanu namjeravamo dijeliti pakete za vjernike u stanju potrebe, te svakodnevne iftare - istakao je Mehić.

Svi volonteri Udruženja rade potpuno besplatno i to gotovo svakog dana. Da bi se ispunilo sve što je planirano, potrebna su značajna novčana sredstva, pa bi se u Udruženju, kažu, istinski obradovali svakoj novoj donaciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.