open-navfaktor-logo
search
Saobraćajne nesreće
Za devet mjeseci u RS-u stradalo 18 osoba više u odnosu na prošlu godinu
U Banjoj Luci se održava međunarodna konferencija o sigurnosti saobraćaja u lokalnim zajednicama
25.10.2018. u 11:28
get url
text

-Na prostoru bh. entiteta Republike Srpske došlo je do pogoršanja sigurnosti saobraćaja, a u prvih devet mjeseci ove godine na putevima u ovom entitetu poginulo je 98 osoba, što je značajno više u odnosu na prošlu godinu kada je stradalo 80 osoba - kazao je danas Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS-a, javlja Anadolija.

Prema njegovim riječima, najviše poginulih u saobraćajnim nesrećama bilo je u augustu kada su stradale 24 osobe, a Agencija će u nastavku ove i tokom sljedeće godine preduzeti sve moguće mjere kako bi zaustavili trend pogoršanja sigurnosti saobraćaja.

-Brzina je uzrok broj jedan. Najviše poginulih, oko 30 posto bilo je zbog slijetanja sa kolovoza. Oko 25 posto poginulih su mladih, između 21 i 30 godina, pa možemo reći da je kombinacija brze vožnje i mladosti i neiskustva ove godine imala svoje negativne posljedice - rekao je Radović i dodao da tri poginula starosti između 18 i 21 godinu, i tri starosti od 14 do 18 godina.

Sa ciljem poboljšanja sigurnosti saobraćaja danas i sutra u Banjoj Luci se održava sedma međunarodna konferencija o sigurnosti saobraćaja u lokalnim zajednicama. Osim domaćih učesnika konferenciji prisustvuju i predstavnici Srbije i Slovenije, kako i Evropske agencije za sigurnost saobraćaja i Svjetske zdravstvene organizacije. Organizatori konferencije sa preko 250 učesnika su Agencija i ministarstvo saobraćaja i veza RS.

Neđo Trninić, resorni ministar, istakao je da je RS prva u regiji formirala Agenciju i usvojila strategiju o sigurnosti saobraćaja gdje je dobro definisala određene ciljeve.

- Nažalost jedno je definisati ciljeve i strategije, drugo ih je sprovoditi. Nismo zadovoljni s postignutim ciljevima. Naše je da i dalje radimo na unapređenju sigurnosti saobraćaja, još na našim cestama imamo puno stradalih - kazao je Trninić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.