open-navfaktor-logo
search
Bogat program
Za Dan nezavisnosti BiH: Mladi na Starom mostu, defile konjanika-vitezova, pohod na Stari grad Blagaj
U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Mostaru će biti upriličen niz kulturnih i kulturno - zabavnih sadržaja.
27.02.2020. u 13:04
get url
text

Već za sutra je planirana zajednička manifestacija osnovnih i srednjih škola Mostara,  pod nazivom 'Volim BiH'. Učenici će se okupiti na Starom mostu odakle će krenuti defile ulicama grada do Španskog trga na svečanu manifestaciju. Dan poslije, u subotu 29. 2. u organizaciji Doma kulture Blagaj, osnovnih i srednjih škola Mostara, te ustanova Muzej Hercegovine Mostar, Centra za kulturu i KUD-a Blagaj održat će se program pod nazivom 'Stazom bosanskih vitezova'.

U okviru programa u jutarnjim satima planiran je pohod mladih i građana prema Starom gradu Blagaj. Kroz Blagaj će uslijediti i defile konjanika-vitezova, a centralni program će se održati na Starom gradu Blagaj gdje će biti upriličen igrani program, kratki historijski prikaz i sat historije uz prof. Envera Imamovića. U podnožju Starog grada održat će se zabavni dio programa.

Direktor Doma kulture Blagaj Saudin Guja naglasio je kako je ovogodišnja manifestacija obilježavanja Dana nezavisnosti osmišljena na drugačiji način, upravo zbog činjenice da su mladi na društvenim mrežama izloženi najezdi pogrešnih tumačenju historije.

-Mi djeci pokušavamo prezentirati istinu i historijske činjenice na njima prilagođen način. Djecu ne možemo očekivati na svečanim akademijama, ali sam defile i šetnja do Starog grada jeste atrakcija koja će im sigurno privlačna- rekao je Guja.

Manifestacija je bazirana, prema riječima Asima Krhana direktora Muzeja Hercegovina na tri stanovišta, kontinuitetu, identitetu te budućnosti države.

-Kada je u pitanju kontinuitet države, uzeli smo područje Starog grada Blagaja, taj srednjovjekovni dio naše historije. O tom srednjovjekovnom pečatu naše historije svjedoči dokument u kojem se Blagaj spominje upravo 1. marta 1423. godine. Drugi segment bi bio identitet države, a područje Starog grada Blagaja, mnogo znači u tom segmentu, jer je bilo središte titularne bosanske vlastele stoljećima. Treći segment bi bila budućnost BiH. Mladi zbog budućnosti moraju biti upoznati sa kulturno-historijskim vrijednostima ovog kraja, biserom naše kulturne baštine i turizma - istaknuo je Krhan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.