navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljetni obroci

Za čime posegnuti kako bi organizam preživio velike vrućine

Veće količine crvenog mesa, jake začine, masnoće, alkoholna pića te previše zaslađene napitke treba izbjegavati

Objavljeno: 11.06.2019. u 07:52
get url
text

Tokom velikih ljetnih vrućina za normalno funkcionisanje organizma neophodno je izabrati kvalitetnu hranu i piće kako bi se organizam uspješno "izborio" sa visokim tempearturama.

Veće količine crvenog mesa, jake začine, masnoće, alkoholna pića te previše zaslađene napitke treba izbjegavati.

Tokom ljeta i vrućina treba piti veće količine vode.

Voće je ljeti najbolji izbor, odličan izvor vitamina, minerala, antioksidansa. Voće je puno vode te ljeti služi kao dodatni izvor neophodne tekućine, te hladi organizam. Pojedine vrste voća bogate su beta karotenom i likopenom, pa pružaju dodatnu zaštitu za kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka.

Povrće je poput voća vrijedan izvor nutrijenata, naročito antioksidansa. Povrće također sadrži dosta vode pa također haldi tijelo i nadoknađuje izgubljenu tečnost.

I voće i povrće bogato je kalijem, elektrolitom koji se intenzivno gubi znojenjem te je za normalno funkcioniranje organizma neophodno da se nadoknadi.

Najbrži recept za osvježenje jeste priprema voćnih i povrtnih salata. Za ove obroke najbolje bi bilo kombinovati dinju, lubenicu, smokve, ananas, breskve, zatim krastavice, paprike, paradajz, zelenu salatu, tikvice i patlidžane.

Ukoliko tim obrocima dodate žitarice, lagano meso, perad, ribe, salate postaju osvježavajući, hranjih i lahko probavljiv obrok za velike vrućine.

Jogurt je odličan izvor korisnih bakterija koje organizam mogu zaštititi od neželjenih ljetnih infekcija jer popravljaju crijevnu floru. Jogurt tokom toplih ljetnih dana osvježava i hladi.

Kako bi nadoknadili izgubljenu tečnost i organizmu pružili organizmu osvježenje, najbolje je popiti vodu i nezaslađeni čaj sobne temperature.

Raznovrsne žitarice poput pšenice, ječma, prosa, amaranta, kus kusai bulgura pripremaju se vrlo jednostavno kuhanjem uz dodatak maslinovog ulja i soli. Žitarice se mogu ohladiti i potom dodavati raznim jelima, a ljeti odlično idu uz salate.

Sladoled neće puno pomoći organizmu tokom ljetnih vrućina, ali malo ko mu može odoljeti.