Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić i ambasador Italije u BiH Nicola Minasi tom prilikom naglasili su važnost zajedništva, solidarnosti među ljudima i državama i neophodnost ujedinjene borbe protiv Covida-19.

U tom kontekstu, kako je kazao Mandić, građani i institucije BiH iskazali su kroz mnogobrojne aktivnosti solidarnost sa Italijom u teškim vremenima borbe protiv koronavirusa.

- U ovakvoj situaciji u vrijeme pandemije, veoma važnom se pokazala i inovativnost, kao u primjeru vaše kompanije koja je razvila inovativni mehanizam koji omogućava, pomoću 3D printanja specijalnih priključnih ventila, trensformiranje uobičajene maske za uređaje koji se mogu spojiti na cijevi s kisikom za liječenje pacijenata na subintenzivnoj terapiji i koji se pokazao vrlo učinkovitim u bolnicama u Italiji – naveo je ministar Mandić.

Također je izrazio zahvalnost firmi Dekatlon Italija, te italijanskoj kompaniji SM3 iz Tešnja koja je prevezla ovu donaciju o svom trošku , kao i inžinjerskom timu koji je razvio ovaj sistem.

Ambasador Minasi je kazao da je ovo samo dio pomoći Italije za BiH, te da su ove maske postale vrlo poznate u Italiji. 

- Maske za ronjenje su adaptirane da se bi u bolnicama pomoglo pacijentima, a jedan ventilator može pomagati dva pacijenta – kazao je Minasi.

Dodao je da danas u Sarajevo dolaze dva italijanska vojna ljekara koji će podijeliti svoja iskustva u borbi protiv koronavirusa i pomoći svima bolnicama u BiH.

-  To će biti u saradnji sa Ujedinjenima nacijama sa kojima trenutno organiziramo video konferencije između ljekara i stručnjaka u BiH i kolega u Italiji. Zajedno smo jači i nadamo se da će uskoro biti bolje - kazao je Minasi.