open-navfaktor-logo
search
Idejno rješenje
Za bazene Bentbaša potrebno sedam miliona KM, hoće li gradske i kantonalne vlasti pomoći rekonstrukciju
Završeno je idejno rješenje rekonstrukcije bazena Bentbaša, a Ekonomski fakultet u Sarajevu trenutno radi studiju izvodljivosti i opravdanosti investiranja u projekat bazena na Bentbaši – po nalogu Općine Stari Grad Sarajevo.
01.04.2023. u 08:11
get url
text

- Idejni projekat bazena Bentbaša i studija izvodljivosti bit će završeni sredinom mjeseca aprila i tada će biti predstavljeni javnosti. Prema prvim procjenama, rekonstrukcija bazena na Bentbaši koštat će oko sedam miliona KM – kazali su za Faktor iz službe za odnose s javnošću i informacioni sistem Općine Stari Grad.

Kao potpredsjednik stranke NES, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić tražio je od NES-a da predloži amandman na budžet Vlade FBiH i zauzme se za podršku projektu rekonstrukcije bazena Bentbaša.

VEZANI TEKST - Iz NiP-a tvrde da revitalizacija bazena Bentbaša nije zakonski moguća

- Kao izuzetno značajan, ne samo za razvoj lokalne zajednice, nego i cijelog Kantona Sarajevo, pa i šire, projekat Bazena Bentbaša dobio je jednoglasnu podršku i u budžetu Vlade FBiH odobreno je 1,5 miliona KM za projekat. Sekretarka organa državne službe Općine Stari Grad Sarajevo Alma Destanović je, u ime Općine Stari Grad, blagovremeno uputila Vladi Kantona Sarajevo zahtjev da se uključi u finansiranje projekta rekonstrukcije bazena Bentbaša. Zahtjev koji dostavljamo u prilogu upućen je Vladi KS 27. februara tokom trajanja javne rasprave na Nacrt budžeta KS za 2023.godinu. Budžet Kantona Sarajevo usvojen je prije dva dana, ali Općina Stari Grad Sarajevo još nema saznanja da li je naš zahtjev prihvaćen. Podrška se očekuje i od Grada Sarajevo, te će sljedeće sedmice Gradskoj upravi Grada Sarajevo i gradonačelnici biti upućen zahtjev da u predstojećem rebalansu budžeta planiraju sredstva potrebna za rekonstrukciju bazena Bentbaša – ističu iz Općine Stari Grad. 

Očekivanja su da će Kanton Sarajevo, kao i Grad Sarajevo, prepoznati značaj ovog projekta za cijeli Kanton Sarajevo i podržati njegovu realizaciju.

- Posebno imajući u vidu da su i ranije podržavali projekte izgradnje bazena u drugim sarajevskim općinama, kao i činjenicu da bi ovo bio jedini javni otvoreni bazen u užoj gradskoj jezgri. Novim projektom je predviđeno da na Bentbaši budu četiri otvorena bazena, jedan veliki i tri manja. Kompleks će uključivati i restoran, te tehničke prostorije, urede, recepciju, suvenirnicu, prostorije za presvlačenje, prostoriju za ambulantu, toalete. Dva manja bazena su predviđena za djecu i imat će prateće sadržaje, a kompleks će uključivati i dječiji park. Predviđeno je i hortikulturno uređenje prostora i zelene površine duž parcele i šetnica, a bit će izgrađen i jedan pješački most preko Miljacke – kaže na kraju iz Općine Stari Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.