open-navfaktor-logo
search
Novi zakon
Za bacanje opušaka u Portugalu kazna i do 250 eura
Naučnici su upozorili da su opušci cigareta najveći zagađivači u prirodi među svim proizvodima koje je čovjek stvorio
24.07.2019. u 12:01
get url
text

U Portugalu, prema zakonu koji će stupiti na snagu sljedećeg mjeseca, novčanom kaznom od 25 do 250 eura bit će kažnjeni oni koji budu bacali opuške cigareta na tlo, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema novom zakonu koji je portugalski parlament usvojio 19. jula, a u cilju borbe protiv uticaja toksičnog otpada na životnu sredinu, oni koji bacaju opuške na teren bit će novčano kažnjeni.

Novim zakonom, obuhvaćene su, ne samo ulice, nego i plaže, obala rijeke i parkirališta.

Novi zakon također, nameće i određene odgovornosti trgovačkim centrima i hotelima na javnim mjestima. Od njih se traži da u svoje prostore za pušenje postave pepeljaru i očiste je, dok će onima koji se ne budu toga pridržavali biti izrečena novčana kazna od 240 do 1.500 eura.

Naučnici su upozorili da su opušci cigareta najveći zagađivači u prirodi među svim proizvodima koje je čovjek stvorio. Ranije su najopasnijim onečišćivačima prirode proglašavane plastične vrećice i slamke, a naučnici s britanskog Univerziteta "Anglia Ruskin" objavili su rezultate istraživanja koje je za najvećeg onečišćivača etiketiralo opuške cigareta.

Naučnici tvrde da više od trećine smeća sakupljenog na ulicama, izletištima i plažama čine upravo opušci cigareta. U prirodu se godišnje baci blizu 4,5 triliona opušaka.

Opušci sadrže opasne materije koje dugoročno ugrožavaju floru pa čak i ekosistem na dnu okeana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.