open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo
Za ambasadora Bosne i Hercegovine u Maleziji Bećirović nominirao Edina Jahića
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je i formalno dovršio sve pripremne aktivnosti te pokrenuo proceduru u vezi sa razrješenjem ambasadora Bosne  i Hercegovine u Maleziji Senaida Memića, koji je osumnjičen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja dok je bio na funkciji općinskog načelnika Ilidže.  
16.05.2023. u 19:04
get url
text

- U tom smislu Bećirović je u paketu predložio i razrješenje dosadašnjeg ambasadora u Maleziji Senaida Memića i imenovanje novog ambasadora u toj zemlji – kazao je Feni Alija Kožljak, šef Bećirovićevog kabineta.

Istovremeno, Bećirović je zatražio da se hitno zakaže vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi se i zvanično donijela odluka o razrješenju dosadašnjeg i imenovanju novog ambasadora.

Kožljak je u tom kontekstu precizirao kako je za ambasadora Bosne i Hercegovine u Maleziji Bećirović nominirao dr. Edina Jahića.

Dodao je kako se radi o kompetentnoj osobi, doktoru nauka i čovjeku koji se školovao i diplomirao u glavnom gradu Malezije - Kuala Lumpuru, te vrsnom profesionalcu s velikom međunarodnim iskustvom koji je radio u Evropskoj komisiji, Evropskoj uniji, Ujedinjenim nacijama…

- S obzirom na to da očekujemo da će se vanredna sjednica Predsjedništva BiH zakazati vrlo brzo, vjerovatno, u narednih dva dana, očigledno da je član bh. Predsjedništva Denis Bećirović u rekordnom roku sve pripremio, donio odluku o razrješenju i nominirao novog ambasadora za Maleziju – kazao je Kožljak.  

 

Dr. Edin Jahić (FOTO: Kabinet Denisa Bećirovića)

Iz Bećirovićevog kabineta naknadno je saopćeno da je dr. Edin Jahić (rođen 1968. godine) diplomirao u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru. Magistrirao je međunarodne odnose - evropske studije na Univerzitetu u Bolonji, a doktorirao je na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu u Sarajevu.

- Riječ je o kompetentnoj osobi sa više od 20 godina iskustva u radu sa međunarodnim organizacijama. Od 1997. do 2009. godine dr. Jahić je radio za Evropsku Komisiju u BiH, kao direktor EU programa za reformu visokog obrazovanja, Tempus. Od 2010. godine do danas radi na projektima koje finansiranju i implementiraju EU, UN, EBRD, OECD, SIDA, Vlada Velike Britanije, Holandije, KfW (Njemačke razvojne bake) u svim sektorima i segmentima održivog razvoja na Zapadnom Balkanu, Centralnoj Aziji i Africi. Osim akademskog obrazovanja u oblasti međunarodnih odnosa, praktičnog iskustva u međunarodnom okruženju, dr. Edin Jahić dobro poznaje i Maleziju - saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.