open-navfaktor-logo
search
Opći izbori 2018
Za 518 mandata bori se 128 stranaka, koalicija i nezavisnih kandidata
Na predstojećim Općin izborima u BiH bit će dodijeljen 461 direktni i 57 kompenzacijskih mandata
06.09.2018. u 13:32
get url
text

Od sutra, 7. septembra, počinje zvanična predizborna kampanja za predstojeće Opće izbore u BiH, koja će trajati sve do 6. oktobra, do sedam sati ujutro. Tim povodom medijima se danas obratio član Centralne izborne komisije (CIK) Stjepan Mikić.

- U ovom periodu svi politički subjekti će imati priliku da svojim biračima predstave svoje programe i upute poruke. Nadamo se i pozivamo političke subjekte da politička predizborna kampanja protekne u fer i korektnoj atmosferi – poručio je Mikić.

On je prezentovao osnovne statističke pokazatelje u vezi sa oktobarskim izborima. Podsjetio je da se oni održavaju za šest nivoa vlasti i to za Predsjedništvo BiH, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike RS, Narodnu skupštinu RS, te za skupštine kantona u FBiH.

- Na ovim izborima se bira ukupno 518 nosilaca mandata. Za Predsjedništvo BiH se biraju tri nosioca mandata, odnosno tri člana. Za Zastupnički dom PSBiH bira se ukupno 42 nosioca mandata i to 28 iz FBiH i 14 iz RS. Od 28 zastupnika iz FBiH, 21 mandat će biti dodijeljen sa direktnih listi, a sedam sa kompanzacijskih, dok će od 14 mandata iz RS-a devet biti sa direktnih listi, a pet sa kompenzacijskih. Za Zastupnički dom Parlamenta FBiH bira se 98 nosilaca mandata, od čega će  biti 73 direktna i 25 kompenzacijskih mandata. Za predsjednika i potpredsjednike RS-a biraju se tri nosioca mandata, a za Narodnu skupštinu RS-a 83. Od tog broja bit će izabrano 63 nosioca mandata sa direktnih, a 20 sa kompenzacijskih listi. Što se tiče kantonalnih skupština u USK će se birati 30 članova, u PoK 21, u TK i ZDK po 35, u BPK Goražde će se birati 25, a u SBK i HNK po 30 članova, u ZHK 23, KS 35, dok će u Kantonu 10 biti izabrano 25 članova skupštine – izjavio je Mikić.

Na ovogodišnjim izborima učestvuje 128 političkih subjekata, što je za 30 više nego na izborima 2014. godine. Od navedenog broja 58 je stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata. Poređenja radi, na izborima 2014. godine učestvovalo je 50 stranaka te po 24 koalicije i nezavisna kandidata.

Na izborima će se pojaviti 804 kandidacijske liste za izbor direktnih mandata, na kojima će se naći imena 7.497 kandidata, dok će kompenzacijskih listi biti 73, sa ukupno 842 kandidata.

- Ukupan broj birača koji su registrovani za ove izbore je 3.352.933. Od tog broja 3.254.767 ih je registrovano za glasanje na redovnim biračkim mjestima, 8.306 raseljenih osoba je registrovano za glasanje u odsustvu, 12.046 raseljenih osoba će glasati lično na biračkim mjestima, 76.729 birača je registrovano za glasanje putem pošte, a 1.085 za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu. Za te potrebe biračka mjesta će biti otvorena u ambasadama BiH u Kanberi u Australiji, Beču u Austriji, Berlinu u Njemačkoj, Oslu u Norveškoj, te u Beogradu u Srbiji. Također, biračka mjesta će biti otvorena u konzulatima BiH u Čikagu u SAD-u, Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu u Njemačkoj, te u Počasnom konzulatu u Gracu u Austriji – istakao je Mikić.

- Što se tiče glasanja putem pošte, glasački paketi su već upućeni na adrese registrovanih birača koji žive izvan BiH i oni već mogu glasati. Prilikom brojanja glasova u obzir će biti uzeti svi oni glasački paketi koji na sebi budu imali žig slanja najkasnije do 7. oktobra i koji u Centar za brojanje glasova stignu najkasnije pet dana nakon održavanja Općih izbora – pojasnila je glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić.

U vezi sa registracijom birača u javnosti su se pojavili i slučajevi kada su pojedini stanovnici BiH, provjerom podataka o biračkom mjestu na kojem će glasati, saznali da ih je neko bez njihovog znanja prijavio za glasanje u Beogradu.

- Mi možemo djelovati samo na osnovu prijava pojedinačnih slučajeva. U svim slučajevima gdje su nam birači prijavili da su bez njihovog znanja prijavljeni za glasanje u inostranstvu, sav prikupljeni materijal smo proslijedili Tužilaštvu BiH. U svim ovim slučajevima, nakon prijave, biračima je određeno mjesto na kojem će glasati putem nepotvrđenih glasačkih listića, u općinama u kojima žive. Ukoliko se u toku izbornog procesa pojave glasački paketi pristigli putem pošte sa imenima tih osoba, oni neće biti ubrojani – dodala je Pirić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.