Kako je saopćilo Tužilaštvo biH, on se tereti da je 3. augusta 2022. godine, s ciljem sticanja nezakonite imovinske koristi, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatom osobom, za novčanu naknadu od 500 eura po osobi, pokušao nelegalno prebaciti 30 migranata, državljana Turske, među kojima je jedan bio maloljetan, sa teritorije Bosne i Hercegovine na područje Hrvatske i EU.

To je, prema navodima iz optužnice, učinio, iako je znao da krijumčarene osobe, odnosno migranti, ne ispunjavaju uvjete za zakonit boravak u Bosni i Hercegovini, niti uvjete za zakonit prelazak državne granice BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi je prilikom redovnog transporta robe u tovarnom prostoru teretnog motornog vozila kojim je upravljao, nezakonito pokušao prokrijumčariti migrante preko državne granice, a u čemu je spriječen prilikom redovne kontrole službenika Granične policije na graničnom prijelazu u Bosanskom Šamcu.

- Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 4. u vezi stava 1. КZ-a BiH, u vezi sa članom 26. istog Zakona - naveli su iz Tužilaštva.

Optuženi se nalazi u pritvoru, a optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.