Za 35 porodica koje su dobile blizance, treće i svako naredno dijete u zgradi Općine Novi Grad Sarajevo upriličen je prijem i dodjela rješenja za dodjelu novčane pomoći u iznosu od po 500 maraka.

Među porodicama kojima su uručena rješenja za ovu vrstu podrške, 21 porodica dobila je treće, tri porodice četvrto, dvije porodice peto dijete, te jedna porodica šesto i jedna deveto dijete. Sedam porodica dobilo je blizance. Za ovu namjenu iz budžeta Općine za 2022. godinu izdvojeno je 110.000 KM.

Tajib Delalić, pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, kazao je da je posebno sretan kada u prostorijama Općine ima priliku ugostiti roditelje višečlanih porodica.

- Ova podsticajna mjera za svako treće, naredno dijete i blizance u našoj je praksi već nekoliko godina. Ovaj put imamo najviše rođenih blizanaca, kao i porodicu koja je dobila deveto dijete. To nas zaista čini sretnim i ponosnim - kazao je Delalić.

Nasiha Salčinović, majka blizanaca od tri godine i jednog dječaka od nepuna tri mjeseca, kazala je da je jednokratna novčana pomoć od velikog značaja, posebno u okolnostima koja prate različita poskupljenja.

- Zahvalna sam načelniku Općine, kao i svim saradnicima koji su prepoznali potrebu da nam se pruži podrška. Sada smo petočlana porodica, potrebe su mnogo veće, te ćemo ovim novcem pokriti neke od osnovnih troškova za našu djecu - kazala je Salčinović.

Dodala je da ovu priliku također koristi da pozove i ostale lokalne zajednice kao i više nivoe vlasti da praksu pružanja ovakve novčane pomoći upriliče za svoje građane, te da ih na taj način obraduju i pruže podršku natalitetu, saopćeno je iz Općine Novi Grad.