open-navfaktor-logo
search
Akcija "Ispit"
Za 200 KM i sa lažnom ličnom kartom za druge polagali njemački jezik
Uhapšen je 29-godišnjak iz, koji je od državljanina Srbije nabavljao lažne lične karte, na osnovu kojih su drugo dvoje osumnjičenih u tuđe ime polagali ispite
30.10.2018. u 10:04
get url
text

Banjalučka policija je u okviru akcije "Ispit" uhapsila A. K. (29) iz Banje Luke.

Akcija je realizovana u saradnji sa Upravom kriminalističke policije MUP-a RS, a imala je za cilj rasvjetljavanje krivičnih djela falsifikovanja isprave izvršenih na području Banje Luke.

On je osumnjičen da je u periodu od maja do oktobra 2018. godine, preko društvene mreže pronašao državljanina Srbije, koji se bavi izradom falsifikovanih dokumenata, te od njega naručio lične karte.

Lične karte su napravljene na osnovu dostavljenih fotografija i ličnih podataka osoba koje su trebale da polažu ispit pred komisijom za dobijanje certifikata o položenom ispitu njemačkog jezika, radi kvalifikacije i dobijanja radnog mjesta i radne dozvole u zemljama Evropske unije.

U nastavku akcije utvrđeno je da su D. D. (41) iz Banje Luke i S. K. (25) iz Bosanske Gradiške, za 200 KM išli da polažu ispite u Banjoj Luci i Doboju, a na osnovu falsifikovanih ličnih karti na kojima su bile njihove fotografije, a lični podaci osoba za koje su polagali ispite. Tako su dobijali certifikate o položenom njemačkom ispitu.

- O svim činjenicama obaviješten je dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka koji je naložio da se u redovnoj proceduri dostavi izvještaj protiv pomenutih lica za krivična djela falsifikovanje isprave, te da se nastavi rad u cilju utvrđivanja eventulanog postojanja i drugih lica koja se mogu dovesti u vezu - saopćeno je iz PU Banja Luka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.