open-navfaktor-logo
search
Oštrija pravila
Yahoo se zauvijek povlači iz Kine
Yahoo je zatvorio pristup svojim uslugama u Kini, postavši posljednja američka tehnološka kompanija koja je napustila zemlju.
04.11.2021. u 08:44
get url
text
Zgrada Yahoo-a

Isključio se "u znak priznanja sve izazovnijeg poslovnog i pravnog okruženja", rekao je glasnogovornik Yahooa u izjavi.

- Yahoo ostaje privržen pravima naših korisnika i besplatnom i otvorenom internetu. Zahvaljujemo našim korisnicima na njihovoj podršci - dodao je.

Pristup mnogim Yahoo funkcijama u Kini nestao je od 2013. godine, uključujući e-poštu i vijesti. U 2015. Yahoo je zatvorio svoju kancelariju u Pekingu i eliminirao otprilike 300 radnih mjesta, piše CNN.

Yahoo se pridružuje Microsoftovoj (MSFT) društvenoj mreži LinkedIn, koja je prošlog mjeseca objavila da će napustiti Kinu zbog "znatno izazovnijeg operativnog okruženja i većih zahtjeva za usklađenost u Kini".

Poslovanje u Kini dugo je predstavljalo brojne izazove za privatne kompanije, ali kineski predsjednik Xi Jinping je orkestrirao sveobuhvatni regulatorni udar na tehnološku, obrazovnu, industriju igara i zabave posljednjih mjeseci, navodi CNN.

Najnoviji petogodišnji plan zemlje uključuje obećanja o jačanju pravila koja bi suzbila monopolističko ponašanje i regulirala tehnološke inovacije.

Yahoo je nekada bio među najvećim tehnološkim kompanijama na svijetu, ali se njegov utjecaj drastično smanjio u protekloj deceniji. Nekoliko izvršnih direktora pokušalo je preokrenuti kompaniju, ali na kraju nisu uspjeli povratiti udio na tržištu pretraživanja i oglašavanja kojim je Yahoo nekada dominirao. Nedavno ga je kupio Apollo Global Management od Verizona kao dio posla od 5 milijardi dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.