open-navfaktor-logo
search
Bivši visoki predstavnik
Wolfgang Petritsch: EU ne želi Republiku Srpsku na Kosovu, imamo veoma loše iskustvo
Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo, ambasador Wolfgang Petritsch, opisao je francusko-njemački prijedlog kao međukorak ka međusobnom priznanju između Kosova i Srbije.
03.03.2023. u 22:34
get url
text

On je rekao da je evropski put Srbije uslovljen priznanjem Kosova i istovremeno pozvao premijera Albina Kurtija i predsjednika Aleksandra Vučića da konačno donesu političku odluku da podrže i sprovedu njemačko-francuski prijedlog.

Petritsch je rekao da kroz ovaj prijedlog, EU želi da ubrza pregovore sa Beogradom, ali da istovremeno pogura zahtjev Prištine za članstvo u EU.

On je rekao da Evropska unija traži osnivanje zajednice općina sa srpskom većinom koja nema ni izvršnu ni zakonodavnu vlast i nije tip Republike Srpske, koja je po njemu veoma loš primjer, rekao je u intervjuu za rtv21, a prenosi Gazzeta Express.

- Svi su, naravno, za to da postoji udruženje koje nema ni izvršnu, ni zakonodavnu vlast, koje nije vrsta RS-a. Mi to ne želimo. Imamo veoma loše iskustvo. Bio sam visoki predstavnik u BiH i znam kako je teško nositi se sa RS-om - rekao je Petrisch i dodao da je međunarodna zajednica apsolutno protiv takvog modela.

Na pitanje da li vjeruje Vučiću da će odobriti cijeli paket njemačko-francuskog prijedloga, Petrisch je istakao da je to teška odluka za svakog srpskog političara te "da Vučić ima veliku opoziciju u svojoj zemlji. Pratili smo nerede u Skupštini Srbije i to nisu baš dobri znaci. Ali mislim i vraćam se na ono što sam ranije rekao, politička hrabrost je danas važna. Sada treba da vidimo Vučića, koji ima ogromnu većinu u zemlji, da izađe i kaže koliko god da je teško – uradit ćemo ovo".

Kada je riječ o zajednici srpskih općina, Petrisch ukazuje da će ona biti dio suverene države Kosovo, koja ima pred sobom ispunjenje te obaveze preuzete prije 10 godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.