Već od sljedeće godine na najvećem teniskom turniru u Wimbledonu više neće biti mogućnosti za trodnevne maratone, kao što je bio onaj između Johna Isnera i Nicolasa Mahuta, koji je odigran 2010. godine i završio pobjedom Amerikanca 70:68 u petom setu.

Od narednog turnira, kod rezultata 12:12, u odlučujućem setu o pobjedi će odlučivati tie-break, priopćili su u petak iz All England Cluba.

Pravilo će biti primjenjivano u svim konkurencijama, a igrat će se tie-break do sedam poena i s najmanje dva poena prednosti.

- Pri donošenju odluke smo analizirali podatke o mečevima odigranim u posljednjih 20 godina, saslušali smo i mišljenje igračica, igrača te sudija, a uzeli smo u obzir i ostale faktore, poput slaganja rasporeda i doživljaja za gledaoce - izjavio je predsjednik All England Cluba Philip Brook.

Wimbledon se tako pridružio US Openu, koji je do sada bio jedini Grand Slam turnir u kojem je tie-break odlučivao o pobjednici ili pobjedniku, samo što se u New Yorku igra već kod rezultata 6:6 u odlučujućem setu. Za očekivati je da bi Australian Open i Roland Garros mogli uskoro krenuti istim putem, kao što je bio slučaj i sa Davis Cupom, u kojem je tie-break u odlučujućem setu uveden prije dvije godine.

- Prema našem mišljenju došlo je vrijeme za uvođenje tie-breaka u mečeve koji nisu završili tokom odlučujućeg seta u nekakvom prihvatljivom rezultatskom okviru. Svjesni smo da je takvih mečeva, koji imaju dugačke odlučujuće setove, jako malo, a naš je dojam kako je tie-break pri rezultatu 12:12 uravnoteženo rješenje i daje dovoljno prilika igračima da o pobjedniku odluče na osnovu pravila od dva gema prednosti. Ujedno, to nam daje priliku da meč završi u prihvatljivom vremenskom okviru - zaključio je Philip Brook argumentirajući odluku vodstva najstarijeg i najpoznatijeg teniskog turnira na svijetu.