Wigemark: Spremni smo na sto staviti 500 miliona eura čim bh. vlasti stave dogovorene poreze

objavljeno: 03.10.2017. u 11:20

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark koji prisustvuje današnjoj konferenciji povodom promocije knjige "Vizija 2020: Reforme u Bosni i Hercegovini - put ka evropskoj budućnosti'' koja se održava u sarajevskom hotelu "Evropa", kazao je kako je cijela međunarodna zajednica saglasna da su BiH potrebne reforme.

On je naglasio da je Reformska agenda uspjela vratiti BiH na put prema EU.

- Prvi su put socioekonomske reforme vraćene u prvi red i prvi put se nije govorilo o ustavnim i etničkim pitanjima. Svi su radili zajedno. Takav napredak je, dakle, moguć iako nije lagan - dodao je Wigemark.

On je napomenuo da se prave promjene mogu postići u svakodnevnom životu građana.

- Napredak se možda smatra skromnim, ali imajući u vidu zastoj prethodnih godina, napravljeni su mnogi koraci da BiH krene naprijed. Prije godinu EU je rekla da je to značajan napredak - poručio je Wigemark, prenose Vijesti.ba.

Kazao je da što uspješnije strukturne reforme budu, veći će otpor biti, ali BiH ne treba da odustane na pola puta.

- Još je velika stopa nezaposlenosti, a u 2017. godini mnogo je vremena izgubljeno i treba biti nadoknađeno - konstatovao je šef Delegacije EU-a u BiH.

Napomenuo je da BiH treba mnogo više investicija u infrastrukturu, o čemu postoji saglasnost bh. vlasti i međunarodne zajednice.

- Te mjere možda nisu popularne, ali su potrebne. Mi smo spremni da stavimo na sto 500 miliona eura čim vlasti na sto stave dogovorene poreze. Sad je vrijeme da se odluči hoće li ove mjere biti prihvaćene. Mi ćemo poštivati svaku odluku državnih vlasti. Dugoročni ciljevi bitniji su od kratkoročnih političkih poena. Zajedno možemo oživjeti napredak i napraviti značajna poboljšanja za živote građana - zaključio je Wigemark.

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, koja također prisustvuje konferenciji upozorila je da su porezi teško pitanje u mnogim zemljama, ali da su ključ za napredak. 

- Postoji razumna sumnja gdje će novac završiti zbog korupcije u državi, ali to bh. vlasti moraju riješiti sa međunarodnim institucijama - poručila je Cormack.

Američka ambasadorica u BiH navela je da bez usvajanja zakona o akcizama naša država neće moći graditi autoput.

- Znam da postoje brige da će gorivo poskupiti, ali moramo misliti o budućnosti i kako će to poboljšati živote građana. Infrastruktura privlači investicije. Ljudima u ruralnim područjima ovo je takođe potrebno, jer je agrokultura važna, ali moramo razmišljati o širem razvoju - kazala je Cormack.

Osim toga, BiH potrebna je reforma Izbornog zakona, a ambasadorica očekuje dogovor domaćih vlasti o tom pitanju, što će SAD podržati.