Šef delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark naglasio je danas da je neophodno da se usvoji novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) te je ukazao da ima prostora da se poboljša rad tog regulatornog tijela za pravosuđe u BiH.

Podsjetio je na mišljenje Evrpske komisije o aplikaciji BiH te da jedna od 14 ključnih preporuka govori o potrebi izrade novog zakona o VSTV-u.

-Mislim da su sve ove neke turbulencije, dešavanja u vezi s VSTV-om, upravo to i pokazale, da morate da imate zakon kojim se regulira rad jednog takvog tijela - istakao je Wigemark novinarima u Banjoj Luci.

Nije želio da komentira pismo potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Ružice Jukić članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine tražeči od njih da obavijeste Ujedinjene nacije i Evropsku uniju o uplitanju u rad pravosudnih institucija.

Wigemark je kazao i da o radu pravosuđa nije razgovarao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

On je dodao da ne može komentirati pojedinačne slučajeve, ali i naglasio da niko nije iznad zakona te da je neophodno nezavisno, efikasno, odgovorno i profesionalno pravosuđe.

-Da bi se to ostvarilo neophodno je da ova zemlja preduzme sveobuhvatne reforme jer bez postojanja pravne države teško je zamisliti da bi neka zemlja mogla biti članica EU-a – rekao je šef delegacije Evropske unije u BiH.

Naglasio je i da EU ne podržava nijednog političara u BiH, već na izborima izabrane predstavnike vlasti.

S političkim liderima, kako je dodao, imaju dijalog o bitnim pitanjima za građane.