Wigemark: Šest USB-ova sa odgovorima na Upitnik je jučer "misteriozno nestalo"

objavljeno: 01.03.2018. u 20:01

Prijemu povodom Dana nezavisnosti u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark. On je ocijenio da se Bosna i Hercegovina još uvijek nalazi u periodu tranzicije, ali da vjeruje kako se kreće u pravom smjeru.

- Ponekad, prema mom mišljenju, to nije dovoljno brzo. Morate ubrzati taj put, naročito onaj koji se odnosi na integracije u EU i tranziciju iz postratnog društva u zemlju koja se u potpunosti može integrirati u EU – poručio je Wigemark.

On je podsjetio na jučerašnju ceremoniju uručenja odgovora na Upitnik Evropske komisije, što je, tvrdi on, važan iskorak na eurointegracijskom putu.

- Mnogo toga je ostvareno u posljednje dvije ili tri godine. Ukoliko uradite onoliko koliko ste vi uradili u posljednjih nekoliko godina, u smislu provedbe reformi ili eurointegracijskog puta, i u narednih nekoliko godina, bio bih optimista – kazao je šef Delegacije EU-a u BiH.

On je, pokazujući na USB sa odgovorima na Upitnik, kazao da je šest takvih jučer "misteriozno nestalo", što je dokaz koliko su odgovori zapravo važni za BiH.

- Evropska komisija će sada analizirati odgovore, a vjerovatno će biti i dodatnih pitanja. Ono što je zaista važno, a što je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker također napomenuo, je zadržati ovaj pozitivni zamah i ne zaustavljati se zbog stvarnih ili vještačkih kriza. To se naročito odnosi na vladavinu prava, jačanje pravosuđa, borbu protiv korupcije, unapređenju javne uprave. Znam da je ovo dan proslave, ali je također dobra prilika da se kaže šta je potrebno uraditi kako bi se ohrabrili građani, kako bi ostali u državi i bili optimističniji – zaključio je Wigemark.