open-navfaktor-logo
search
Pandemija
WHO za hitnu upotrebu odobrio Covaxin, indijsku vakcinu protiv COVID-19
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je odobrila hitnu upotrebu Covaxina, indijske vakcine protiv COVID-19.
03.11.2021. u 14:51
get url
text

Vakcinu je razvila kompanija Bharat Biotech i još je jedna na listi vakcina koju je zdravstvena organizacija Ujedinjenih nacija odobrila za prevenciju bolesti.

- Tehnička savjetodavna grupa, koju je oformio WHO, a koju čine stručnjaci iz svih dijelova svijeta, utvrdila je da vakcina Covaxin ispunjava standarde WHO-a kada je riječ o zaštiti od COVID-19, te da koristi vakcine značajno nadmašuju rizike, zbog čega vakcina može biti korištena - navodi WHO u saopćenju.

Preporučeno je da se vakcina aplicira u dvije doze u intervalu od četiri sedmice osobama starijim od 18 godina.

Ipak, vakcina se ne preporučuje trudnicama s obzirom na to da su trenutni podaci nedovoljni za procjenu sigurnosti ili efikasnosti vakcine u trudnoći. WHO navodi kako vakcina ima 78 posto efikasnosti protiv COVID-19, te je iznimno pogodna za siromašne i države srednjeg prihoda zbog lakog skladištenja.

Ostale vakcine protiv COVID-19 koje je odobrio WHO su: Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca, Johnson & Johnson's Janssen, Moderna, Sinopharm i Sinovac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.