open-navfaktor-logo
search
Deksametazon
WHO traži povećanje proizvodnje: Jeftini steroid spašava živote najugroženijih od COVID-19
Potražnja za deksametazonom porasla je u cijelom svijetu nakon što su britanski naučnici objavili da taj steroid znatno smanjuje smrtnost kod bolesnika s teškim oblikom COVID-19, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
22.06.2020. u 23:00
get url
text

UN-ova agencija je pozvala na ubrzanu proizvodnju deksametazona, koji je na tržištu već 60 godina i koristi se za liječenje artritisa i astme, piše Telegraph.co.uk.

- Naredni izazov je povećanje proizvodnje te brza i pravedna distribucija deksametazona u cijelom svijetu, usredotočujući se na mjesta gdje je najpotrebniji - rekao je direkor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Istakao je da, iako su rezultati istraživanja preliminarni, posljednje otkriće naučnika o tome da deksametazon ima mogućnost za spašavanje života, daje razlog za slavlje.

- Na sreću, riječ je o jeftinom lijeku koji proizvode mnoge tvornice u svijetu i koje, sigurni smo, mogu ubrzati proizvodnju - dodao je.

Prvi rezultati britanskog kliničkog ispitivanja Recovery objavljeni prošle sedmice pokazuju da deksametazon - prvi lijek koji povećava preživljavanje pacijenata oboljelih od COVID-19 - za trećinu smanjuje smrtnost kod bolesnika s najtežim oblikom bolesti. U istraživanju je učestvovalo 2.100 pacijenata i utvrđeno je da je smrtnost kod pacijenata koji trebaju kisik smanjena za petinu.

Deksametazon je jeftin lijek čiji kompletan tretman po jednom pacijentu košta oko 10 KM.

- Deksametazon se treba koristiti samo kod bolesnika oboljelih od COVID-19 koji su u teškom i u kritičnom stanju, uz strog klinički nadzor - upozorio je Ghebreyesus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.