open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
WHO razbija mitove: Može li nas zaraziti kućni ljubimac, jesu li lijek protiv upale pluća i bijeli luk mjera prevencije...
Naučnici smatraju da se svijetom proširila prevelika panika zbog novog koronavirusa i da "svi zaboravljaju kako gripa godišnje uzme 65.000 života", uz napomenu da "ona dođe i sama nestane".
26.02.2020. u 09:05
get url
text

Virus, je ističu stručnjaci, sličan influenca virusu s kakvim se čovječanstvo susreće svake godine. Kod gripe je smrtnost jedan posto i samo je lani uzela 65.000 života. Kod korone se pokazalo za sada da je smrtnost dva posto te posljedicama bolesti uglavnom podliježu stariji i ljudi slabijeg imunološkog sistema - ističu stručnjaci.

Zbog neznanja društvenim mrežama šire se razne informacije, a građanima se nerijetko plastiraju neprovjerene i netačne stvari vezane za prenošenje i liječenje koronavirusa.

Iako se preporučuje njihovo nošenje, mnogi stručnjaci istaknuli su da hirurške maske ne pružaju veliku zaštitu zdravim osobama, pa bi ih zapravo trebali nositi oboljeli kako bi se spriječilo širenje virusa.

Evo još nekoliko mitova koji se vežu uz koronavirus, a otkriva ih Svjetska zdravstvena organizacija (WHO):

Mogu li sušila za ruke uništiti koronavirus?

- Ne. Oni neće uništiti virus, a kako bi se zaštitili od njega važno je stalno pažljivo prati ruke jačim sredstvima. Kad su ruke čiste, dobro ih osušite ručnikom.

Mogu li UV lampe za dezinfekciju uništiti koronavirus?

- UV lampe ne bi se trebale koristiti za sterilizaciju ruku i drugih dijelova kože, jer UV zrake mogu uzrokovati iritaciju.

Koliko su pouzdane termalne kamere na aerodromu za skeniranje tjelesne temperature kod putnika?

- Termalne kamere pouzdane su kod prepoznavanja osoba kod kojih se razvila temperatura zbog novog koronavirusa. Ipak, one ne mogu prepoznati osobe koje su inficirane, ali još nisu razvile simptome, poput temperature - potrebno je proći otprilike dva do 10 dana za razvoj simptoma kod zaražene osobe.

Ako cijelo tijelo namažemo alkoholom, jesmo li sigurni od koronavirusa?

- Ne. Ovaj postupak sigurno neće ubiti viruse koji su već ušli u organizam, a možete tako uništiti odjeću koju nosite. Ako pomišljate na korištenje hlora, od njega može stradati sluznica u očima i ustima. Ovim sredstvima možete očistiti površine oko sebe, ali pažljivo i prema preporukama, a nikako sebe mazati.

Je li sigurno primiti paket ili pismo iz Kine?

- Da. Osobe koje primaju poštu iz Kine nisu u opasnosti. Iz prijašnjih analiza zna se da ovaj virus ne može preživjeti dugo na stvarima poput papira i kutija.

Može li me zaraziti kućni ljubimac?

- Trenutno nema dokaza da ljubimci, poput pasa i mačaka, mogu biti zaraženi. No, uvijek je dobra ideja oprati ruke nakon diranja životinja jer se bakterije, poput primjera radi E-coli, mogu prenijeti sa psa na čovjeka.

Djeluje li lijek protiv upale pluća kao zaštita?

- Ne, ovakvi lijekovi ne pružaju nikakvu zaštitu. Virus je potpuno nov i drugačiji te zahtjeva posebnu vakcinu, a na njenom stvaranju naučnici trenutno rade.

Može li konzumiranje bijelog luka poslužiti kao mjera prevencije?

- Iako se radi o zdravoj namirnici, nema dokaza da će vas jedenje bijelog luka zaštititi od ovog virusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.