open-navfaktor-logo
search
Poziv ekspertima
WHO pravi tim za "lov" na nove viruse, traži najbolje naučne umove
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) traži najbolje svjetske naučne umove koji će usmjeravati istraživanja novih patogena koji potencijalno mogu preći sa životinja na čovjeka i izazvati nove pandemije.
21.08.2021. u 16:10
get url
text

Pozivajući eksperte da se prijave, WHO navodi da će Naučno-savjetodavna grupa za otkrivanje porijekla novih patogena razmatrati i kako napreduju studije o porijeklu virusa SARS-CoV-2 koji se pojavio u Kini krajem 2019. godine, javlja Reuters. 

- Trebaju nam najbolji umovi - rekla je Marija van Kerkhove, koja je na čelu odjeljenja WHO-a za nove bolesti i zoonoze.

Grupa stručnjaka će se sastojati od 25 članova i očekuje se da će krajem septembra prvi put održati virtualni sastanak.

- U posljednjih 20 godina imali smo pojave mnogo takvih patogena - SARS, MERS, različite ptičje gripove, zika virus i, naravno, SARS-CoV-2 - navela je Van Kerkhoveova.

Marija van Kerkhove, američki epidemiolog, koja je na čelu SZO tima za kCOVID- 19, podsjeća da je bilo potrebno više od godinu dana da se otkrije da su jednogrbe kamile bile posrednik u prijenosu bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) na čovjeka.

- Nova grupa će napraviti globalni okvir za proučavanje životinja, ljudi, hrane, prirode, biosigurnosti i protokole za laboratorije u slučaju pojave novog patogena - istakla je Van Kerkhoveova naglasivši da je cilj imati adekvatan tehnički i naučni okvir za sljedeći put jer će ga, bez sumnje, biti.

Tim WHO stručnjaka proveo je četiri nedjelje u Wuhanu i njegovoj okolini s kineskim naučnicima i potom, u zajedničkom izvještaju objavljenom u martu, naveo da je novi virus korona najvjerovatnije prenesen sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje, ali da su potrebna dalja istraživanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.