open-navfaktor-logo
search
Nova varijanta
WHO: Omikron se brzo širi, otkriven u 89 zemalja
Omikron varijanta koronavirusa otkrivena je u 89 zemalja, a brojevi slučajeva COVID-19 uzrokovanih omikronom se udvostručuju svakih 1,5 do 3 dana u mjestima s prenosom u zajednici, saopćeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u subotu..
18.12.2021. u 22:16
get url
text

"Omikronova 'prednost u značajnom širenju' u odnosu na delta varijantu znači da će vjerojatno uskoro prestići deltu kao dominantni oblik virusa u zemljama u kojima se nova varijanta lokalno širi", objavila je zdravstvena agencija UN-a.

Iz WHO-a navode da se omikron brzo širi čak i u zemljama s visokim stopama vakcinacije ili u kojima se značajan dio stanovništva oporavio od COVID-a.

- Ostaje nejasno da li do brzog rasta broja slučajeva omikrona dolazi zato što ova varijanta može izbjeći postojeći imunitet ili zbog povećane prenosivosti ili kombinacije ta dva faktora - naveli su iz WHO-a.

Glavna pitanja o omikronu ostala su bez odgovora, uključujući i pitanje koliko je svaka od postojećih vakcina protiv COVID-19 efikasna protiv ove varijante. Saopšteno je i da ne postoje konačni podaci o tome kakve težine kliničke slike omikron može izazvati.

WHO je prvi put označio omikron "varijantom zabrinutosti" 26. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.