open-navfaktor-logo
search
Upotreba se nastavlja
WHO: Nema razloga za prekid vakcinisanja AstraZenecom
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da "nema razloga za obustavu" vakcinisanja AstraZenecinom vakcinom protiv Covida-19 pošto je iz opreza obustavljena njegova upotreba u više evropskih zemalja.
12.03.2021. u 15:14
get url
text

- Da, trebamo nastaviti s upotrebom AstraZenecine vakcine, nema razloga za njenu obustavu - rekla je Margaret Harris, glasnogovornica WHO-a, u petak na UN-ovoj tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

Danska, Island i Norveška izvijestili su u četvrtak da obustavljaju vakcinisanje AstraZenecom pozivajući se na načelo opreza. Bugarska je u petak pošla za njihovim primjerom.

Danska zdravstvena agencija, prva koja je donijela takvu odluku, pozvala se na oprez zbog "teških slučajeva zgrušavanja krvi kod osoba koje su primile vakcinu", premda zasad nije dokazana veza između vakcine i zgrušavanja krvi.

Austrija je početkom sedmice prekinula upotrebu pošiljke ove vakcine nakon smrti 49-godišnje medicinske sestre koja je nekoliko dana nakon vakcinisanja dobila "težak poremećaj zgrušavanja krvi".

Englesko-švedski laboratorij i britanska vlada reagirali su u četvrtak istaknuvši da je vakcina sigurna i djelotvorna.

Glasnogovornica WHO-a je istaknula da stručnjaci te organizacije proučavaju informacije o stvaranju krvnih ugrušaka, ali da zasad nije potvrđena uzročna veza.

- Svaka informacija o nesigurnosti vakcine mora se pomno ispitati - rekla je.

- Kod raspodjele vakcina uvijek moramo ispitati sva sigurnosna upozorenja i provjeriti ih, ali zasad nema nikakvih naznaka koje bi upućivale na to da se ne koristi - dodala je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.