open-navfaktor-logo
search
Podržana ideja
WHO i 23 zemlje za međunarodni sporazum protiv budućih pandemija
Čelnici 23 zemlje i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u utorak su podržali ideju o stvaranju međunarodnog sporazuma koji bi pomogao svijetu u rješavanju budućih zdravstvenih problema kao što je pandemija izazvana koronavirusom koja trenutno divlja svijetom.
30.03.2021. u 08:38
get url
text

Ideju o takvom sporazumu, kojim bi se osigurala univerzalna i podjednaka mogućnost nabavke vakcina, lijekova i dijagnostike za pandemije, prvi put je lansirao Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, na sastanku G20 u novembru prošle godine.

U utorak su i formalno takvu ideju podržali čelnici Fidžija, Portugala, Rumunije, Velike Britanije, Ruande, Kenije, Francuske, Njemačke, Grčke, Korede, Čilea, Kostarike, Albanije, Južnoafričke Republike, Trinidada i Tobaga, Nizozemske, Tunisa, Senegala, Španije, Norveške, Srbije, Indonezije, Ukrajine i WHO-a.

- Bit će drugih pandemija i drugih velikih zdravstvenih kriza. Nijedna vlada ili multilateralna agencija se s time ne može sama nositi. Vjerujemo da bi nacije trebale raditi zajedno na novom međunarodnom sporazumu o pandemijskoj pripremljenosti i odgovarajućim odgovorima - navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Glavni cilj sporazuma bi bilo osnaživanje svjetske otpornosti na buduće pandemije kroz bolji sistem uzbunjivanja, dijeljenja podataka, istraživanja, proizvodnje i distribucije vakcina, te lijekova i opreme za ličnu zaštitu, piše Global News.

Ugovorom bi se također utvrdilo da su zdravlje ljudi, životinja i planete povezani i da bi trebalo da dovede do zajedničke odgovornosti, transparentnosti i globalne saradnje.

- Uvjereni smo da je naša odgovornost, kao lidera država i međunarodnih institucija, osigurati da svijet nauči lekcije pandemije COVID-19 - napisali su čelnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.