open-navfaktor-logo
search
Nakon izbora
Weber: Distancirati se od ekstremističkih grupa u Evropskom parlamentu
Manfred Weber, vodeći kandidat konzervativaca, Evropske narodne stranke (EPP), zatražio je podršku liberala, zelenih i socijalista za dužnost predsjednika Evropske komisije
27.05.2019. u 17:48
get url
text

Borba za ključne pozicije u Evropskoj uniji počela je već u ponedjeljak, dan nakon što su glavne stranke centra na izborima za Evropski parlament izgubile većinu koju su imale prethodnih decenija.

Manfred Weber, vodeći kandidat konzervativaca, Evropske narodne stranke (EPP), zatražio je podršku liberala, zelenih i socijalista za dužnost predsjednika Evropske komisije.

- Kada izborna kampanja završi, zadatak demokrata je da zajedno sjednu za stol - kazao je Weber novinarima.

Istakao je da se planira sastati s predstavnicima drugih političkih grupa koje bi zajedno mogle formirati veliku koaliciju i osigurati snažnu većinu u novom sazivu Evropskog parlamenta. Pozvao je sve umjerene snage da se distanciraju od ekstremističkih grupa u EP-u, nakon što je krajnja desnica osvojila zajedno 171 zastupničko mjesto, 16 više nego do sada.

Weber, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u sadašnjem sazivu EP-a, jedan je od nekoliko "spitzenkandidata" koji se utrkuju za novog predsjednika EK-a. Među kandidatima se nalaze i potpredsjednik EK-a Frans Timmermans ispred socijalista (S&D) i komesarka za konkurenciju Margrethe Vestager, jedna od sedam vodećih kandidata evropskih liberala (ALDE).

Prema preliminarnim rezultatima na izborima za novi saziv Evropskog parlamenta najviše uspjeha su imali liberali, zeleni i radikalni desničari, dok su tradicionalno najjače političke opcije pretrpjele značajan pad podrške među biračima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.