Tema kolumne posljednjeg izdanja lista "Washington Post" bila je humanitarna kriza u sirijskoj regiji Idlib, a zapadne zemlje se optužuju da nisu učinile ništa i da im je dosadila tema rata u Siriji.

Prema podacima Ujedinjenih nacija u Idlibu je od decembra prošle godine raseljeno 900.000 civila, uključujući pola miliona djece i svi oni su u bijegu od napada snaga režima Bashara al-Assada utočište potražili na turskoj granici. U tekstu američkog lista se ukazuje na katastrofalne uvjete u kojima ti civili borave u kampovima u pograničnom pojasu.

- Rusija i Assadov režim zračnim napadima tjeraju civile da napuste svoje domove kako bi zauzeli to područje. Jedini zaštitnik bespomoćnog sirijskog naroda je Turska koja je posljednjih sedmica tamo poslala hiljade vojnika, tenkova i topova. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je napadima ako se snage Assadovog režima do kraja sedmice ne povuku iz provincije Idlib - navodi se u kolumni "Washington Posta".

U tekstu se također navodi da su u Ankari jučer započeli pregovori turskih i ruskih delegacija te da Erdogan želi da uspostavi sigurnu zonu za civile u pojasu od 20 kilometara od sirijske granice, uključujući i Idlib.

- Moguće je da Rusija prihvati prijedlog o sigurnoj zoni. Assadov režim pak želi zauzeti cijeli Idlib i ne mari za posljedice i stradanje ljudi - navodi se u kolumni.

Optužujući Rusiju da nije dosljedna u ispunjavanju obaveze garantera koji kontrolira Assada, u kolumni se također navodi da SAD i evropske zemlje moraju izvršiti pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaustavi napade, uspostavi primirje i omogući humanitarnu pomoć u Idlibu.