open-navfaktor-logo
search
Skandalozne izjave
Vulin pozvao na ujedinjenje svih Srba, pa reagovala američka ambasada u Srbiji
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji saopćila je danas da izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o ujedinjenju svih Srba u jednu državu nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom ni evropskim integracijama Srbije.
11.07.2022. u 22:29
get url
text

- Dejtonski mirovni sporazum čuva mir i stabilnost. Sve vlade i svi predsjednici Srbije su ga do sada podržali. Komentari ministra unutrašnjih poslova o ujedinjenju svih Srba u jednu državu nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom i protivriječe integraciji Srbije u evropske strukture - objavila ja ambasada na Twitteru.

Reakcije ambasade Sjedinjenih Država došle su dan nakon što je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin dao intervju za dnevni list Politika u kome kaže "da je jedini način da Balkan ostane stabilan taj da Srbi žive u jednoj državi".

Nakon reakcije američke ambasade ponovo se oglasio Aleksandar Vulin.

Rekao je da je veoma ohrabren stavom američke ambasade u Srbiji da je "Dejtonski sporazum uvjet za postojanje Bosne i Hercegovine" jer to, naveo je, bez svake sumnje znači da će se ta ambasada aktivno zauzeti za to da Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića izbriše iz svojih programskih opredjeljenja ukidanje entiteta Republika Srpska.

Vulin je naveo da to znači da će američka ambasada učiniti sve da "sva ovlaštenja oduzeta Republici Srpskoj budu vraćena i da se ubuduće sprovode u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom".

- Ne znam zašto Srbi mogu da budu ujedinjeni u EU, a ne mogu u zajedničkoj državi, ali znam da ja sanjam san o ujedinjenju Srba, baš kao što su ga sanjali svi moji preci - kazao je Vulin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.