open-navfaktor-logo
search
Uoči sjednice
Vulić zatražila posebno osiguranje za zastupnike iz RS-a u Parlamentu BiH zbog Zvizdića; Nešić: Dobio sam zahtjev...
Sanja Vulić, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, zatražila je posebno osiguranje zastupnika stranaka iz RS-a u zgradi Parlamenta BiH zbog navodnih prijetnji Denisa Zvizdića (Narod i pravda), predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
23.05.2023. u 13:05
get url
text

VEZANI TEKST - Zastupnici iz RS-a napustili sjednicu Parlamenta BiH zbog zajedničke izjave o državnoj imovini

Zahtjev je uputila ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadu Nešiću (DNS), a uoči sutrašnjeg nastavka sjednice Zastupničkog doma koja je prekinuta 19. aprila nakon burne rasprave i nakon što su zastupnici iz RS-a napustili zasjedanje.

Nešić nam je kazao da je dobio zahtjev Sanje Vulić, po kojem još nije odlučeno. Istakao je da će se s njom danas čuti i dogovoriti sastanak kako bi bilo utvrđeno da li je zahtjev opravdan, a sastat će se i s direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH kako bi bilo utvrđeno da li je potrebno posebno osiguranje. 

- Moja je obaveza da provjerim - dodao je Nešić. 

Rekao je da je Vulić tražila osiguranje ne samo za sutrašnju sjednicu nego do daljnjeg, dok se "ne otkloni prijetnja u vidu izgovorenih riječi Zvizdića". 

Zastupnici iz RS-a su sjednicu napustili zbog zajedničke izjave o državnoj imovini Bosne i Hercegovine koju su usaglasili i potpisali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik NS-a Edin Forto, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević i predsjednik SBiH Semir Efendić.

Prethodila je rasprava tokom koje je Zvizdić je nekoliko puta upozorio zastupnika SNSD-a Milorada Kojića da se u svojoj raspravi pridržava dnevnog reda. Zbog ovoga je negodovala Vulić koja je potom tražila i pauzu. 

Nakon pauze se obrušila na Zvizdića. Vulić je rekla da je neviđen način na koji se Zvizdić kao predsjedavajući odnosio prema zastupnicima iz RS-a, ustvrdivši da nije upozorio na dobacivanja tokom rasprave o zakonu o graničnoj kontroli.

- Osokolila vas je dekralaracija koja je potpisana i onda ste krenuli đonom na Srbe. Tražit ćemo izjašnjenje i etičkog odbora. Ako mislite da smo mi Srbi blesavi, da samo vi Bošnjaci možete da se okupljate oko nekih ideja, to je iluzija. Mi itekako znamo. Mi ćemo u dogovoru i saradnji s kolegama odgovoriti kako to dozvoljava Poslovnik – dodala je Vulić.

Zvizdić je rekao da s gnušanjem odbacuje njene primjedbe, da smatra da je bio tolerantan, a od danas će biti rigorozniji. Upozorio je Vulić da mu više nikada ne stavlja riječi u usta.

Milan Petković, zastupnik Ujedinjenje srpske, rekao je da je "povrijeđen, iznenađen i šokiran izjavom koju su potpisali bošnjački političari, nosioci vlasti".

Pozvao je ostale kolege iz RS-a da se povuku i razgovaraju o daljnjem radu i učešću.

S obzirom na to da ovo nije bila tačka dnevnog reda, na to je Petkovića upozorio Zvizdić (NiP), na šta je Petković nekoliko puta zagalamio "nemojte me prekidati".

Sve je zabilježeno i na javno dostupnom stenogramu sa sjednice.

Stenogram PSBIH

Stenogram PSBiH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.