open-navfaktor-logo
search
Kritike politike '90-ih
Vuletić: Srbija je radila ono što radi Putin, da li bi nas bombardovali da nije bilo Srebrenice, Sarajeva, Vukovara
Zoran Vuletić, predsjednik Građanskog demokratskog foruma (GDF), gostujući u emisiji na TV Kurir iznio je svoje kritike političkog vrha Srbije tokom 90-ih.
23.03.2022. u 14:40
get url
text

Stav Vuletića mogao bi se ocijeniti izrazito hrabrim, s obzirom na to da je mišljenje koje je iznio nepopularno u retorici srbijanske javnosti.

On se složio da Srbija već 23 godine "tapka u mjestu", ali na pitanje "zašto je to tako", Vuletić ističe da bi krivca prvo potražio na srpskoj strani, te u vladama koje su tada donosile odluke.

Također, Vuletić govori da osuđuje NATO bombardovanje na Srbiju počinjenu tokom 1999. godine.

- Međutim, mi treba da napravimo analizu zašto smo mi bombardovani. Da li je rat počeo 1999. i završio se posle tri mjeseca? Ili je Srbija 10 godina prije toga radila ono što danas radi Putin i njegov režim u Ukrajini? Da li bismo mi bili bombardovani da nije bilo Vukovara, da nije bilo Srebrenice, da nije bilo Sarajevo, koje je bombardovano skoro četiri godine, da nije bilo Dubrovnika... - navodi on.

Dodaje Vuletić da je Srbija tada vodila takvu politiku koja je svijetu pokazala kako nisu stabilni partneri u političkim odnosima.

- Mislili su Milošević i njegovo društvo da je dovoljno da imaju JNA uz sebe pa će onda i Srbija da postane velika. Kakav smo dobili epilog, svima je jasno – kazao je on.

Zatim se osvrnuo i na trenutnu poziciju Srbije i činjenicu da političari, prema njegovim riječima, nemaju hraborosti da pogledaju "istini u oči" kada su u pitanju dešavanja tokom 90-ih i problem Kosova.

- Mi kada izbijemo taj adut Rusiji za čuvanje onoga čega nemamo šta bi ruska politika imala sa nama? Ništa. Mi smo ostali posljedni poligon ruske politike da pokazuje svoje mišiće nad Balkanom – rekao je Vuletić dodajući da je svjestan da je ovakav stav u Srbiji u manjini, no, da to ne znači da nije u pravu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.