open-navfaktor-logo
search
Misa u sarajevskoj katedrali
Vukšić: Svetost u ljudskom životu zaista je moguća
Svetost u ljudskom životu zaista je moguća, istakao je danas nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, koji je na svetkovinu Svih svetih predslavio misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.
01.11.2022. u 13:45
get url
text

Crkvena liturgija ističe kako u središtu svetkovine Svih svetih nije smrt nego život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi. Na pitanje ko će uzići na Goru Gospodnju, odgovor nudi psalm koji kaže “onaj u koga su ruke nedužne i srce čisto, a duša mu se ne predaje ispraznosti”.

- Koliko god zvuči jednostavno i jeste jednostavno, znamo vrlo dobro da je to vrlo zahtjevno. Iako je egzistencijalno teško provodivo, moguće je i stanje čistoga srca i nedužnih ruku, kao što je moguće stanje da se ne predaje ispraznosti. Dokaz tome su ovi sveci, kao i oni koje kroz cijelu godinu u kalendaru proslavljamo, da je to zaista moguće. Jedno od vrlo radosnih saznanja na današnjem blagdanu je upravo to - da je je svetost u ljudskom životu zaista moguća - naveo je među ostalim Vukšić.

Osnovna poruka ovog praznika, kako je dodao, optimistična je i puna nade nama koji još hodimo ulicama raznih gradova i sela i prolazimo svojim vremenom.

- Odnosno dokaz je svima nama da je svetost moguća jer oni su tim putem prošli, a Crkva nam ih ostavlja poput znakova pored puta da nas vode i kao oslonac da ne bismo skrenuli sa pravog puta – dodao je Vukšić.

Katolici danas obilježavaju praznik Svih svetih kojim se slave svi sveci, oni koji su već kanonizirani, kao i oni koji to još nisu. Kod mnogih je danas neradni dan, a ovaj se praznik povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.