open-navfaktor-logo
search
Rukometni velikan
Vujović za Faktor: Konkursom se traži vodoinstalater, ali ne i selektor, na SP mnogi izgledaju kao turistički radnici
Rukometaši Borca u nastavak sezone ulaze s velikim pojačanjem, rukometnom legendom ovih prostora Veselinom Vujovićem, koji je nedavno odlučio sjesti na klupu banjalučkog tima.
23.01.2021. u 22:12
get url
text

Poznato rukometno ime kaže kako su se neke stvari poklopile pa je trenersko putovanje kroz bivšu državu, s čijom reprezentacijom je osvojilo olimpijsko (Los Angeles 1984) i svjetsko zlato (Švicarska 1986), odlučio zaključiti u Bosni i Hercegovini.

Naša zemlja posljednja je destinacija u kojoj Vujović nije radio nakon raspada Jugoslavije, bilo u klupskom ili reprezentativnom rukometu. Kao selektor vodio je Srbiju i Crnu Goru i Sloveniju, dok je u Makedoniji vodio Vardar, a u Hrvatskoj Zagreb.

Saradnja na pet mjeseci

- Situacija se jednostavno poklopila. Pandemija koronavirusa traje predugo, a iskreno nedostajao mi je rukomet, to je nešto što mi puno znači u životu. Bilo je nekih ponuda, ali nisu bile dovoljno konkretne. Onda su se pojavili ljudi iz Borca, ponudili mi saradnju, koja bi trebala biti na duže staze, ali smo dogovorili saradnju na pet mjeseci - kaže Vujović na početku razgovora za Faktor, te pojašnjava zbog čega je "pao" takav dogovor:

- Ne vjerujem u ozbiljne projekte na prostoru bivše države. Promijeni se vlast, promijeni se predsjednik i onda dogovor propadne. Rekao sam: "Hajde da probamo ovako, pa ćemo vidjeti šta ćemo uraditi u tom periodu, hoćemo li napraviti kakav pomak".

Nekada sjajni bek nije nezadovoljan igračkim kadrom kojeg je zatekao u redovima nekadašnjeg prvaka Evrope, no pojačanja su nephodna. Dvije pozicije su posebno deficitarne.

- Za neki iskorak treba nam jedan kvalitetan golman. Povreda Ljubišića nas je poremetila, a u rotaciji  nam treba i jedan desni bek. Ovdje se ustalilo mišljenje o jeftinom i dobrom igraču, a toga nema nigdje. Igrači na pozicijama na kojima ih trebamo su deficirani. Evropi, a kamoli kod nas. Na kraju sve ostano malo toga što bi mene kao trenera zadovoljilo - naglašava rukometni velikan sa Cetinja.

Vujović je početkom 2021. predstavljen kao novi trener Borca / FOTO: Dejan Rakita/PIXSELL

Čovjek koji rukomet ima u malom prstu i ne libi se reći šta misli niti sudijama usred utakmice, niti rukometnim autoritetima iz EHF-a i IHF-a, ima jasnu viziju za napredak Borca. U njegovim zamislima nema prostora za prosjek.

- Ako želimo iskorak u Evropi, ja sam uvijek za to da se dovede jedan pravi igrač, koliko god skup bio, umjesto trojice prosječnih - objašnjava Vujović te se "pozvao" na poznatu njemačku izreku:

- Nisam toliko bogat čovjek da kupujem jeftine stvari.

Rukometaše Borca u februaru očekuje dvomeč osmine finala EHF Evropa kupa protiv slovenskog Gorenja, a prvi meč se igra u Velenju 14. februara.

- Poznajem njihovu filozofiju rukometa, baš kao i trenera i dobar dio igrača. Oni su ozbiljna takmičarska ekipa, i oni su sve što bih ja htio da mi budemo. Gorenje je svakako favorit, to bi bili i u slučaju da uspijemo pronaći željena pojačanja. Ipak, to ne znači da ćemo u utakmice uči s priznanjem da su bolji - kaže Vujović.

Legendarni Vuja dao je i svoje viđenje svega što se do sada desilo na Svjetskom prvenstvu koje je prije devet dana počelo u Egiptu.

- Situacija je specifična kada vidite prazne dvorane, ali kada se kamera fokusira na teren, vidi se da emocije i žara kod igrača ne manjka. Moram reći da nisam za ovaj format sa 32 reprezentacije, mnoge izgledaju kao turistički radnici, došli da ih se vidi, ja sam više za koncentraciju kvaliteta. U svaku slučaju Francuska, Norveška, Španija i Danska su kandidati za vrh, tu je i Hrvatska koja se malo muči i ima problema, ali guraju... Vjerujem da ćemo u polufinalima gledati isključivo evropske selekcije koje se posljednjih 10-15 godina bore za medalja na svim velikim takmičenjima - smatra trener banjalučkog Borca.

BiH ima selektora

Na kraju razgovora zanimalo nas je i kako Vujović gleda na dešavanja u rukometnoj reprezentacije Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da su nedavno pojedini članovi Upravnog odbora RSBiH "raspitivali" za Vujovića kada je bilo priče o smjeni Bilala Šumana.

- Ja koliko znam da BiH ima selektora, koji je skoro i obnovio ugovor, što znači da je radio odličan posao, a loši rezultati se uvijek dese - konstatuje Vujović, te poručuje:

- Apsolutno poštujem ono što rukomet znači kao sport u BiH, ali da li bih se prijavio na konkurs? Ne bih! Pa ne traže vodoinstalatera već selektora. Mislite li da Barcelona, Real ili Manchester United raspišu konkures za trenera? U ovakvim situacijama treba sve mirnije posmatrati, uz dugoročniji program.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.