open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Skupštine TK
Vujović: Provest ćemo odluku Ustavnog suda FBiH, pozivamo i kantone s hrvatskom većinom da to urade
Ustavni sud FBiH donio je mišljenje u kojem se navodi da odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije BiH, a razlog je što među članovima Vlade Tuzlanskog kantona nema predstavnika hrvatskog naroda.
05.06.2020. u 09:13
get url
text
Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović kaže da je mišljenje Ustavnog suda primio jučer popodne te da se ono mora provesti.

- Mi poštujemo mišljenje koje je donio Ustavni sud FBiH i ono će biti provedeno. U samom dokumentu nije naveden rok za provedbu, osim što se navodi da se mora poštovati razumni rok. Konsultirat ćemo pravne eksperte da vidimo što se podrazumijeva pod razumnim rokom i donijeti određene odluke - kaže Vujović.

Mišljenje je doneseno na zahtjev dopredsjednice Vlade FBiH i ministrice finansija FBiH Jelke Milićević. U sažetku zahtjeva koji je dostavila Milićević, a koji je sadržan u donesenom mišljenju, navodi se da je "prema službeno dostupnim informacijama, koje su potvrđene i kroz izjavu predsjednika Skupštine TK, donesena osporena Odluka prema kojoj u vladi nema nijednog predstavnika iz reda hrvatskog naroda".

U Uredu premijera Tuzlanskog kantona danas su nam rekli da oni nisu primili mišljenje Ustavnog suda FBiH te stoga ne mogu dati nikakav komentar.

Vujović, pak, ne sporeći donesenu odluku kaže da gledajući postoje određene nedosljednosti u praksi Ustavnog suda FBiH, a kao primjer navodi rješenje po zahtjevu za ocjenu ustavnosti, koji je podnio premijer FBiH Fadil Novalić, a u vezi sa sazivanjem hitne sjednice Skupštine TK, smjenom Vlade TK na čijem je čelu bio Bego Gutić i imenovanjem nove Vlade TK, koje se odgodilo u februaru 2018. godine.

- Ustavni sud u rješenju koje je doneseno 5. juna 2018. godine, između ostalog, odlučio da odbaci zahtjev s obrazloženjem da ne odlučuje o pojedinačnim pravnim aktima, nego samo o općim. Sazivanje sjednice Skupštine, smjena i imenovanje Vlade TK su pojedinačni pravni akti i o njima treba da odlučuje Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda FBiH, naveli su tada u donesenom rješenju - navodi Vujović.

On dodaje da Ustavni sud trenutno nema Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, ali da je Ustavni sud u ovom slučaju imenovanja Vlade TK odlučio da zauzme stav, iako se ponovo radi o pojedinačnom pravnom aktu.

- Istih pet sudija koji su donijeli odluku 2018. godine i odbacili zahtjev za ocjenu ustavnosti u vezi s imenovanjem Vlade TK i sada sjedi u Ustavnom sudu. Ovoga puta su odlučivali o imenovanju Vlade TK i utvrdili da nije u skladu sa Ustavom FBiH - navodi Vujović.

Iako je ukazao na nedosljednosti Vujović naglašava da se odluka mora provesti, a pozvao je kantone s hrvatskom većinom da što prije provedu odluku Ustavnog suda FBiH u vezi sa konstituitivnošću srpskog naroda, koja godinama čeka na provedbu iako je rok od šest mjeseci davno istekao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.