open-navfaktor-logo
search
Novina
Vujanović: Mobilna aplikacija će otkriti gdje je najjeftinije gorivo
Aplikacija će se moći koristiti na svim mobilnim aparatima, i korisnici će se u bilo koje doba dana moći informisati o najpovoljnijim cijenama goriva
18.05.2019. u 09:34
get url
text
Gorivo, ilustracija

Ministarstvo trgovine FBiH će u korist građana na tržištu prometa naftnih derivata uskoro ponuditi mobilnu aplikaciju o cijenama goriva na svim benzinskim pumpama. Resorni ministar Zlatko Vujanović pojašnjava da će svaki vozač putem aplikacije, odnosno, navigacijskog sistema biti upoznat gdje da natoči gorivo po najpovoljnijim uvjetima.

Dodaje da će se aplikacija moći koristiti na svim mobilnim aparatima, te da će se korisnici u bilo koje doba dana moći informisati o najpovoljnijim cijenama goriva. Dakle, bit će prikazane cijene od najnižih do najviših.

- Uvjeren sam da će ova aplikacija pospješiti i kvalitet turističke ponude, jer će utjecati na to da turisti lakše planiraju svoje maršute na području Federacije BiH - istakao je Vujanović za Fenu.

Govoreći o maloprodajnim cijenama naftnih derivata kaže da se raspon kretao od 20 do 30 feninga.

- Ako gledamo prosjek da je jedan rezervoar u automobilu oko 50 litara dolazimo do ušteda od 10 do 15 KM. Građani će tako zadržati kupovne navike u pogledu racionalizacije jer će tačno znati lokaciju benzinske pumpe s najjeftinijim cijenama. Mislim da je svakom građaninu u današnjem vremenu stalo da uštedi 10 KM - naglasio je Vujanović.

Uz dodatno povećanje prava i zaštite potrošača te pružanje nove usluge vozačima Federalno ministarstvo trgovine želi potaknuti i tržišno natjecanje među trgovcima motornim gorivima.

- Aplikacija, koja bi ove godine trebala biti u opticaju, predstavljat će "tržišnu utakmicu" među ponuđivačima naftnih derivata. Oni će cijenu moći najaviti kada god požele. Distributeri nafte i naftnih derivata konstantno prate kretanja cijena nafte na svjetskom tržištu i koriguju cijene čim dođe do promjena cijena ovog energenta - dodao je Vujanović.

Za trgovce aplikacija će značiti da će oni koji budu imali cijene znatno više od drugih, riskirati gubitak tržišta i obratno, oni s povoljnim cijenama mogu očekivati veći tržišni uspjeh.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.