open-navfaktor-logo
search
Beograd
Vučiću podrška vladajuće koalicije za kompromis o Kosovu
Skupština Srbije u utorak nastavlja raspravu o Kosovu, a Vučić je najavio da će prisustvovati debati i ostati na sjednici "i do ponoći ako treba"
28.05.2019. u 08:25
get url
text

Vanredna sjednica Skupštine Srbije o Kosovu prekinuta je sinoć i bit će nastavljena u utorak, uz poruku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da "dolaze teška vremena", u kojima će se on ustrajno "boriti za ideje moderne, normalne i pristojne Srbije" i za kompromisno rješenje s kosovskim Albancima od kojeg ovisi i budućnost Srbije.

Zasjedanje parlamenta bojkotirali su zastupnici opozicionih stranaka ujedinjenih u Savez za Srbiju, uz ocjenu da je sjednica "farsa" i "politički reality", dok su šefovi zastupničkih skupina iz vladajuće koalicije podržali Vučića u najavljenoj potrazi za kompromisnim rješenjem s Albancima. Zastupnik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pasztor zatražio je od Vučića da učini sve kakao bi došlo do kompromisa s Prištinom jer od dogovora Srba i Albanca "ovisi i budućnost svih građana Srbije".

 Pastor je poručio da će SVM "biti partner" u donošenju "iskrenih i hrabrih odluka" u pregovorima, a od Vučića zatražio da "učini sve" kako bi se "mirno došlo do kompromisnog rješenja" s Prištinom. Šef zastupničke skupine vladajućih naprednjaka (SNS) Aleksandar Martinović istaknuo je kako sad "nije vrijeme da Srbi budu avanturisti" jer "Srbija više nema djece za ratovanje i naroda za bacanje". Martinović je ohrabrio Vučića da u borbi za interese Srba i Srbije na Kosovu "nije sam" te da će SNS uvijek biti uz njega.

Vođa radikala (SRS) Vojislav Šešelj sugerirao je Vučiću da se, kakvo god rješenje bude u igri, mora pridržavati Ustava. On je Vučića podsjetio da sveukupnu unutrašnju i vanjsku politiku Srbije vodi Vlada, koju on kao šef države treba konsultirati.

-Za svaki tvoj vanjskopolitički nastup, trebala bi zasjedati Vlada - rekao je Šešelj Vučiću, obraćajući mu se na per tu.

Šešelj je ocijenio i da se o podjeli Kosova ne može pregovarati samo na temelju aktualne situacije već i historijskih činjenica. Vođi radikala ne sviđa se ni evropski put Srbije koju na međunarodnoj sceni vidi kao "magarca kojeg stalno tuku", a tek povremeno mu "daju neku malu mrkvu, ako misle da je zaslužuje".

-Naš je cilj da Srbija čim prije prestane biti magarac, a stalnim zaklinjanjem u evropski put to nećemo moći - rekao je Šešelj i sugerirao da se Srbija okrene savezu s Rusijom, Bjelorusijom te Kazahstanom, prenosi Hina. 

 Vođa Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović poručio je predsjedniku Srbije da je u rješavanju kosovskog problema "važan i potreban mir, a ne teritorij". Vučić je prethodno u dvoiposatnom izlaganju poručio kako je došlo vrijeme izbora "između slatkih laži i gorke istine" o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve, ako ne postigne kompromis s Albancima.

-Zamrznuti konflikt nije rješenje i Albanci ga neće. Samo je pitanje dana i mjeseca kad će napasti Srbe na sjeveru Kosova jer oni ne mogu izdržati zamrznuti konflikt - rekao je Vučić na vanrednoj sjednici parlamenta.

Skupština Srbije u utorak nastavlja raspravu o Kosovu, a Vučić je najavio da će nazočiti debati i ostati na sjednici "i do ponoći ako treba".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.