open-navfaktor-logo
search
Mijenjaju mjesta
Vučićeve kombinatorike: Vulin ministar policije ili šef BIA-e, Stefanović ministar odbrane?
Kompletan sastav "koncentracione vlade", kako je najavio predsjednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić, znat će se u nedjelju, nakon nove sjednice Predsjedništva vladajuće stranke.
22.10.2020. u 17:37
get url
text

Do tada će trajati neizvjesnost šta će biti sa najužim krugom Vučićevih saradnika, posebno kada je riječ o važnim ministarstvima i onima koji pripadaju resorima sile.

Odgovarajući na pitanja novinara poslije sjednice Predsjedništva SNS-a u utorak, kada je objavio da je novi predsjednik Skupštine Ivica Dačić i da će vlada biti ograničenog trajanja, Vučić je potvrdio da će Stefanović obavljati "važan posao u sektoru sigurnosti", ali nije rekao da će ostati ministar policije.

U dijelu javnosti najinteresantije je šta će biti sa Stefanovićem, budući da se tvrdi da on ima utjecaj unutar SNS-a, koji Vučić nastoji da sasiječe.

Novosti su obavile da postoji mogućnost da Stefanović i Aleksandar Vulin zamijene mjesta, odnosno da Vulin dođe na čelo MUP-a, a Nebojša Stefanović postane ministar odbrane.

Međutim, ranije se pisalo da je Vulin viđen za šefa Bezbjednosno-informativne agencije umjesto Bratislava Gašića, koji bi trebalo da dođe na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pojedini su čak tvrdili i da je Vulin mogući ambasador u nekoj ističnoj zemlji i navodili u tom smislu Bjelorusiju.

Za mjesto šefa BIA spominjan je i aktuelni ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Novi ministar vanjskih poslova umjesto Ivice Dačića, kao predsjednika parlamenta, trebalo bi prema medijskim navodima da bude Nikola Selaković, generalni sekretar predsjednika Srbije.

Novi koalicioni partner SNS-a Aleksandar Šapić ostaje predsjednik općine Novi Beograd, ali će njegova stranka SPAS dati jednog ministra, čije se ime i dalje drži u tajnosti.

Ministar finansija Siniša Mali objavio je, gostujući jučer ujutru na TV Prva, da ga je Vučić pitao da ostane u Vladi, što je sa zadovoljstvom prihvatio.

Očekuje se shodno, ranijim Vučićevim najavama, da bi novouvedeni ministar za društveni dijalog mogao da postane neko iz redova opozicije, koja je učestvovala na izborima 21. juna, ne prešavši cenzus od tri odsto.

Miroslav Parović, iz vanparlamentarnog Narodnog slobodarskog pokreta, tvrdi da je Vučićev glavni cilj da dobije predsjedničke izbore na nekom velikom hapšenju i da je to razlog nepoznanica oko resora sile.

- Glavni cilj u narednom periodu bit će mu odabir žrtvenog jarca iz sopstvenih redova koga će optužiti da je izdajnik, saradnik mafije i opozicije i da dok on (Vučić) vrijedno radi, taj izdajnik plete zavjeru za njegovu smjenu i vraćanje Srbije u ruke tajkunima. Upravo je ovaj odabir žrtvenog jarca razlog zbog koga unutar samog SNS-a još ne mogu da se dogovore oko toga ko će biti na kojoj funkciji jer je recimo mnogo teže uhapsiti nekoga ako je ministar policije nego ako je, naprimjer, ministar vojske ili šef BIA- navodi se u Parovićevoj pisanoj izjavi, objavio je Danas

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.