U apostolskom žrijebu za izbor 46. patrijarha SPC u kovertama su se nalazila imena vladike Irineja Bačkog, episkopa banjalučkog Jefrema i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija. 

Time je bila završena faza tajnog glasanja među eparhijskim i vikarnim vladikama, koje su se danas okupile u kripti Hrama Svetog Save kako bi izabrali novog poglavara srpske crkve.

Mitropolit zagrebačko-ljubaljanski Porfirije Perić važi je od samog početka za veoma ozbiljnog kandidata za izbor novog patrijarha, kako zbog svoje pozicije unutar Srpske pravoslavne crkve, tako i zbog njegove neskrivene bliskosti sa aktuelnom vlašću i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Porfirije i Vučić sa jednog od susreta 

Porfirije spada u red mlađih episkopa u SPC-u, rođen je 22. jula 1961. godine, a nakon osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, diplomirao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu 1986. godine.

Prema riječima upućenih u zbivanja u SPC-u, mitropolit Porfirije nema ni tako tvrd stav o nezavisnosti Kosova, kao brojni drugi episkopi, što otvara mogućnost Vučiću da lakše riješi ovo pitanje kroz pregovore sa Prištinom. Imajući u vidu da je Crkva do sada jasno isticala da je za nju jedino prihvatljivo da se Kosovo tretira kao dio Srbije, imenovanje Porifrija moglo bi da znači promjenu kursa i distanciranje SPC-a od ovog problema.

Porfirije ima "bliske veze" sa srpskom vojnom službom sigurnosti. Obavljao je paralelno i dužnost vojnoga episkopa, a potom koordinatora za saradnju SPC-a sa Vojskom Srbije.

Upoznao je Vučića 1999. godine, od kada mu je neka vrsta duhovnika. Prema nepotvrđenim tvrdnjama, Porfirije je rođak Vučićeve majke Angeline, đevojački Milanov. I Porfirije i Vučićeva majka su rođeni u istome mjestu – Bečeju.

Redovni sabor SPC-a održan je nekoliko mjeseci ranije radi izbora novog patrijarha, a nakon smrti patrijarha Irineja, koji je preminuo od posljedica bolesti izazvane koronavirusom u novembru 2020. godine.

Od tada do današnjeg izbora, sa trona je SPC-om upravljao episkop dabrobosanski Hrizostom.

Izboru nije prisustvovao vladika šabački Lavrentije, koji je jučer hospitalizovan zbog nepreciziranih zdravstvenih problema. Svoja dva glasa, Lavrentije je ustupio Irineju Buloviću i episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju. Osim njega, jučer je hospitalizovan i vladika Maksim, i to zbog sumnje na koronavirus.