Kako navodi izvor Nove, na tu funkciju Vulin je izabran danas na sjednici Vlade Srbije.

On je u prethodne dvije godine obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova, a njegov mandat obilježile su brojne kontroverze.

Njegovo ime, kad je saopćavao sastav kabineta nove Vlade Srbije, nije pročitao predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić, ali mu se nije ni zahvaljivao na "dosadašnjoj saradnji" što je moglo da ukaže na to da mu se smiješi nova funkcija.

Prije nego što je došao na funkciju ministra policije, bio je ministar odbrane, a prije toga bio je na čelu resora za rad i socijalnu politiku. Također, bio je i direktor Kancelarije za Kosovo.

Zakon o Bezbjednosno informativnoj agenciji inače zabranjuje da u BIA-i budu angažovane stranačke ličnosti, ali to nije spriječilo aktuelnu vlast da na čelnu poziciju te službe postavi Vulina, koji je i predsjednik Pokreta socijalista.

Prethodno je funkciju direktora BIA-e obavljao Bratislav Gašić, visoki funkcioner SNS-a.

Aleksandar Vulin rođen je u Novom Sadu 1972. godine.

VEZANI TEKST - Ko o čemu, Vulin o "srpskom svetu": Srbija se dok je Vučića neće odreći Republike Srpske

Prema pisanju medija, još kao srednjoškolac osjetio je neopisivu ljubav prema vlasti pa je krenuo na mitinge koje je Slobodan Milošević organizirao protiv svojih protivnika u sklopu tzv. jogurt revolucije. Iako je jogurt revolucija bila jedina u kojoj je učestvovao, uspio je postati generalni sekretar Komunističke partije. Ali ne one prave, Titove.

Krenuo je on tada u Savez komunista, ali su ga "drugovi" upozorili da bi mu bilo pametnije da ode u SK-Pokret za Jugoslaviju. To je bila stranka koju su stari generali JNA osnovali neposredno prije rasula vojske i države, pa je Vulin tamo munjevito napredovao doguravši do Titove funkcije. Usput je završio i pravo.

U sjeni Miloševićeve žene, Mire Marković Vulin je napredovao munjevito. A isto to radi i sada u Vučićevoj sjeni. Ne bira pozicije, već ih uzima po principu daj šta daš. Bio je novinar, direktor Kancelarije za Kosovo, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, ministar obrane, ministar unutrašnjih poslova.

Šta ustvari radi Vulin? Igra ulogu Vučićevog Šešelja, baš kao što je nekada njegov šef bio glasnogovornik osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, poručujići svima da uvijek postoje gori od gorih. Albance na Kosovu uvijek naziva pežorativno "Šiptari", svako malo dijeli lekcije Bosni i Hercegovini, a otrovne strelice ispaljuje i prema Hrvatskoj. Vulinova retorika je ona iz 90-tih, i nikada se nije od nje odmakao, niti će.