open-navfaktor-logo
search
Okončan sastanak
Vučić: Zamolio sam Dodika da sve radi kroz institucije, uprkos nepravdama prema srpskom narodu
Okončan je sastanak predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i predsjednicom entiteta RS Željkom Cvijanović, te sa ostalim predstavnicima srpskog naroda u regionu i Srpske pravoslavne crkve, na kojem je razgovarano i o situaciji u BiH.
15.02.2020. u 13:05
get url
text
Aleksandar Vučić

Vučić je nakon sastanka kazao da je Srbija pred velikim političkim iskušenjima i to u trenutku kada je, tvrdi, ekonomski najsnažnija, te da ekonomija te države najbrže napreduje u odnosu na sve zemlje regiona.

- Uspjeli smo nešto što smo sanjali decenijama  – poručio je Vučić.

Srbija je, tvrdi, uvijek bila uz svoj narod u entitetu RS i Crnoj Gori, te da su pomagali institucije i narod.

- Ono o čemu sam danas govorio je da je Srbiji neophodan mir više od svega, da je Srbiji neophodno vrijeme. Pokazao sam grafikone, pokazao koliko brže ćemo ići naprijed od svih ostalih. Potrebno nam je vrijeme da osnažimo, da ojačamo Srbiju, da imamo više djece, da pored svih emocija koje pokazujemo zbog različitih otvorenih pitanja moramo strateški da vodimo računa o tome. Ja znam da se dijelu javnosti koja bi željela radikalna rješenja to ne dopada. Nisam ni kukavica ni plašljivac, samo je moja molba svima da prije svega vodimo računa i da znamo da je najveći uspjeh Srbije u tome koliko dugo može da se čuva mir, koliko više djece možemo da imamo i koliko nam je uspješna ekonomija – izjavio je Vučić.

Dodao je da on, za razliku od drugih predsjednika iz ranijih perioda, ne prijeti, ne igra igre, ne ucjenjuje i ne traži ništa od onih koji predstavljaju srpski narod u regionu, ali da moli Dodika i Cvijanović zbog situacije u BiH, zbog koje je "izuzetno zabrinut" da "samo imaju u vidu interese i cjelokupnog naroda i zemlje".

- Razumijem njihovu bojazan i njihove probleme sa kojima se suočavaju. Razumijem šta je udar na identitet i imovinu. Predsjednik Dodik nas je obavijestio da se iza svega toga krije ideja da se poslije toga RS-u uzmu i šume i vode, a zatim i vrtiće i škole – kazao je Vučić.

Tvrdi da je od Dodika i Cvijanović zatražio da sve što rade, rade pravno, demokratski, kroz institucije, bez destabilizacije šireg regiona, uprkos tome što se "sve nepravedno radi srpskom narodu".

- Nije slučajno nekome palo na pamet da se ruši identitet i Srba i RS-a u BiH. Ali mi imamo jednu opasnost koju moramo da izbjegnemo. Za sve to, po oprobanom receptu, uz podršku i dijela ljudi iz Beograda, svi će da optužuju Srbiju – ocijenio je predsjednik Srbije.

Vučić tvrdi da Srbija podržava Dejtonski mirovni sporazum, što znači i teritorijalni integritet BiH i entiteta RS unutar BiH.

- Gdje je naša krivica oko ovoga što se dešava oko odluke Ustavnog suda i reakcija RS-a? Sad da vam kažem jedan detalj. Ja sam bio na putu za Njemačku, pojma nisam imao šta se događa, nisam ni znao kako je reagirao predsjednik Dodik. On je o tome obavijestio Nikolu Selakovića jer mene nije mogao da dobije. Ja sam za to naknadno saznao. Mnogi iz svijeta bi željeli da kažu kako tim procesima upravlja Beograd i da za sve okrive Srbiju, po starom oprobanom receptu iz 90-ih godina i 2000-ih godina, kada je za sve Srbija kriva. Nećemo im dozvoliti da okrive Srbiju i srpski narod. Nastavit ćemo da podržavamo RS. Mislim da RS nikada nije imala podršku Srbije kakvu ima danas – izjavio je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da sa Dodikom ima dogovor već šest ili sedam godina da ne postoji nijedna riječ, čak i ako postoje stvari oko kojih nisu saglasni, da to niko ne primijeti i da nikada ne postoji loša riječ koju bi jedan drugome rekli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.