open-navfaktor-logo
search
Ambasadori nepoželjni
Vučić zakazao hitan sastanak zbog tenzija sa Crnom Gorom
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitan sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem.
29.11.2020. u 09:13
get url
text

Kako pišu srbijanski mediji, na sastanku će razgovarati o vanjskopolitičkim prilikama, odnosima u regionu s posebnim akcentom na posljednja dešavanja sa Crnom Gorom. Sastanak je zakazan za večeras u 18 sati u zgradi Predsjedništva Srbije.

Sastanak će biti održan nakon što je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

Kako je saopćilo Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, odluka je donesena "nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije".

Božović je jučer, kako je saopćeno iz MVP-a Crne Gore, nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao "oslobođenjem" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo. To je i bila kap koja je prelila čašu.

Srbija je uzvratila istom mjerom, te je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje proglasilo ambasadora Crne Gore u Srbiji Tarzana Miloševića personom non grata.

Prosrpske stranke U Crnoj Gori najavljuju da će nova vlada poništiti odluku MVP-a Crne Gore o proglašenju ambasadora Božovića nepoželjnim u toj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.