open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Srbije
Vučić: Za ukidanje RS-a i Istočnog Sarajeva se zalaže najveća i najmoćnija partija u BiH
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da se o izmjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma pitaju "tri konstitutivna naroda i dva entiteta".
19.12.2020. u 18:16
get url
text
Aleksandar Vučić

- Mora da postoji konsenzus, ne smije da bude preglasavanja – izjavio je Vučić u emisiji "Prva tema" Prve srpske televizije,

Time je predsjednik Srbije pokazao nedovoljno dobro poznavanje političkih prilika u BiH i ustavne strukture naše zemlje, s obzirom da za izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava BiH, se ne pitaju "tri konstitutivna naroda i dva entiteta" već Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, koji Ustav može promijeniti dvotrećinskom većinom glasova onih zastupnika koji su prisutni i koji glasaju.

Kazao je da nije za ukidanje entiteta RS, te da je suština aktuelnih inicijativa o izmjeni Ustava BiH oduzimanje ovlaštenja tog entiteta u BiH.

Za razliku od Vučića, profesor Ivo Visković i kopredsjedavajući Igmanske inicijative Milan Antonijević ocijenili su da je promjena Dejtonskog sporazuma potrebna zbog potrebe uspostavljanja funkcionalnijeg ustavnog okvira. Antonijević je, govoreći o potrebi ustavnih promjena i uspostavljanja građanske države, kazao da to ne podrazumijeva ukidanje entiteta RS.

Polemizirajući sa Viskovićem i Antonijevićem, Vučić se obrušio na ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković, koja se, kako je kazao, uporedila "srpskog lidera" Milorada Dodika sa Adolfom Hitlerom, na što niko nije reagirao. Također je kazao da svi ćute i kada su u pitanju nadležnosti entiteta RS za koje je tvrdio da su "oduzete", a ne prebačene na nivo države BiH odlukama Parlamentarne skupštine BiH, pa i političkih predstavnika iz entiteta RS.

- I onda nam drže predavanje o vladavini prava, a razaraju vladavinu prava tako što nametnu Sud i Tužilaštvo na nivou BiH. Sad su ideje da se nametne vrhovni sud – požalio se Vučić, ponovo zanemarujući činjenicu da su Sud i Tužilaštvo BiH osnovani odlukama Parlamentarne skupštine BiH.

Na činjenicu da je sve što je izgubio entitet RS izgubila i Federacija BiH je Vučića podsjetio profesor Visković, koji je također napomenuo da nije pitanje Srbije šta će se mijenjati ili neće mijenjati u BiH. S druge strane, Vučić tvrdi da Bošnjaci kao većinski narod u BiH insistiraju na građanskoj državi kako bi na taj način kapitalizirali svoju brojnost.

- Ja ću vas podsjetiti na jedan detalj koji su ljudi zaboravili u Srbiji. Ja sam o tome govorio nekoliko puta, niko nije želio da me čuje i evo sada dolazimo do toga. SDA je jedna ozbiljna politička partija, najveća i najmoćnija u BiH, u svakom smislu. Oni su održali svoj Kongres, imali su svoje akte i donijeli su rezoluciju o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu. I oni su rekli da BiH vide podijeljenu na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, organiziranu na tri nivoa vlasti: državni, regionalni i lokalni. Regionalni nivo vlasti bi činilo pet ili više multietničkih regija. RS-a nema. To nisu dva entiteta – izjavio je Vučić.

To, dodaje, podrazumijeva otimanje nadležnosti entitetu RS do mjere da on ne bude funkcionalan. Zatim se požalio i na dio rezolucije koji se odnosi na uspostavljanje Grada Sarajeva u okviru prijeratnog teritorija, što bi značilo prestanak postojanja Istočnog Sarajeva.

VEZANI TEKST - Kako Srbija krši Dejton i radi protiv BiH: Vlasti RS-a prodaju nešto što nije njihovo, Dodikova galama dobila smisao

- To je javno zalaganje najveće i najmoćnije partije u BiH – poručio je Vučić.

Predsjednik Srbije tvrdi da se trudio da ne odgovara na uvrede i optužbe da je snajperom pucao na Sarajevo tokom opsade, te da je uvijek pružao ruku.

- S druge strane, ja ne mislim da je pozicija Bošnjaka lagodna. Oni su na teritoriji BiH jedini koji su stradali više od Srba i moramo da vodimo računa o tim činjenicama – izjavio je Vučić.

Reagirajući na optužbe o zaobilaženju Sarajeva pri definiranju hidroenergetskih projekata Srbije i entiteta RS, Vučić je kazao da se radi o projektima na dijelu rijeke Drine koji se nalazi na teritoriji entiteta RS, a ne na graničnom području između Srbije i BiH. Time je Vučić demonstrirao nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH, prema kojim su rijeke nadležnost države BiH, a ne entiteta.

Kritizirao je Vučić i odluku članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da se ne sastanku sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom zbog nepoštivanja ustavnog poretka, nadležnosti i zakona u BiH.

- Šta se dogodilo tog dana. Oni su rekli da je to zato što je Lavrov pohvalio vojnu neutralnost, a onda je sam gospodin Džaferović rekao da je naša odluka put u NATO. Pa to nije BiH. To nije politika BiH. Ti baš kao i Dodik ne poštuješ zvaničnu politiku BiH – izjavio je Vučić.

Uzimajući u obzir tvrdnje predsjednika Srbije da jako voli čitati, zaista iznenađuje mogućnost da nije pročitao važeći Zakon o odbrani BiH, te niz relevantnih odluka institucija države BiH, prema kojima je članstvo u NATO-u strateški vanjskopolitički cilj BiH.

Naime, član 84. Zakona o odbrani BiH predviđa obavezu svim nadležnim institucijama da provode aktivnosti s ciljem članstva BiH u NATO-u, a u tom kontekstu je usvojen niz državnih dokumenata, poput Strategije vanjske politike, pa čak i posljednjeg Programa reformi. Dakle, put ka članstvu u NATO-u jeste BiH i jeste politika BiH, što bi Vučić, ukoliko zaista poštuje suverenitet BiH, trebao znati i poštovati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.