open-navfaktor-logo
search
Naredba
Vučić: Vojna policija preuzet će kontrolu u tri migrantska kampa kod Šida
Vojna policija zauzet će sva tri migrantska kampa na području Šida - Adaševce, Principovac i kamp u Šidu i preuzeti potrebnu kontrolu, saopćio je u subotu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.
16.05.2020. u 15:29
get url
text

On je rekao da je slanjem vojnih snaga u Šid postupio sukladno procjenama tijela sigurnosti Srbije i u skladu sa zahtjevima građana. Vojna policija, kao posebna jedinica VS, zauzet će sva tri punkta, rekao je Vučić za TV Prva, navodeći da u širem kontekstu "nema drame", ali da je to važno za sve ljude u Šidu.

- Moramo garantovati sigurnost građana - rekao je Vučić nakon što su beogradski mediji ranije u subotu izvjestili da su na teritoriju Šida, po Vučićevoj naredbi, upućene vojne jedinice "radi zaštite sigurnosti i imovine lokalnog stanovništva od migranata".

Vučić je rekao da se ne događaju "najgora krivična djela", ali ima sitnih krađa, upada na posjede i ljudi se "ne osjećaju sigurno". Migranti, kako je utvrdio, upadaju u kuće, njive i štale, jer nemaju novca.

- To moramo spriječiti i garantovati mir i sigurnost našim građanima - rekao je predsjednik Srbije, prenosi Hina.

Trenutno je u tri centra između 1.500 i 1.600 migranata i nije bilo incidenata tokom noći, izjavio je povjerenik za izbjeglice i migrante Vladimir Cucić za RTS.

Tokom vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije koronavirusa, koje je trajalo od 15. marta do 8. maja, Vojska Srbije osiguravala je migrantske kampove i centre za azil u kojima je, prema podacima Komisije za izbjeglice i migracije, smješteno ukupno oko 8.500 ljudi.

Srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je u aprilu da su u migrantskim centrima, u Adaševcima kod Šida i u Krnjači kod Beograda, tokom vanrednog stanja zabilježena dva incidenta kada su vojnici pucali u zrak u znak upozorenja kako bi smirili situaciju da niko od migranata ne bi pobjegao iz 24-satnog karantina, koji je za migrante određen tokom vanrednog stanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.