open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Vučić uručio 15 sanitetskih vozila direktorima zdravstvenih ustanova u RS-u
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je uručio ključeve 15 novih sanitetskih vozila direktorima više zdravstvenih ustanova u brojnim općinama u RS-u.
23.07.2020. u 10:48
get url
text

Vučić je poručio da je ponosan što je danas u Banjoj Luci.

- Kada smo dolazili, pitala me Željka (Cvijanović, op. a.) – "Jesi li vidio baku koja je izašla ispred kuće sa zastavom i maše i pokazuje koliko voli, ne samo RS i Srbiju, nego naše zajedništvo, jedinstvo i koliko to znači našem narodu". Ovo nije samo pitanje poklona, to je naša obaveza, pitanje odgovornosti i i ozbiljnog pristupa. Srbija mora da brine i pokazuje odgovornost prema RS-u, Srbija uvijek mora da bude dostupna i na raspolaganju RS-u – rekao je Vučić.

Najavio je da se danas uplaćuje i 540.000 eura za škole i domove zdravlja, kao i podizanje spomenika na Petrovačkoj cesti. Rekao je da je poslano i 10.000 testova iz Srbije za RS. Predsjednik Srbije je ponovio stavove da Srbija voli i da je privržena RS-u, ali da kao potpisnica Dejtonskog sporazuma garantuje stabilnost i integritet BiH.

- Ničim ne ugrožavamo BiH, podržavamo njen teritorijalni integritet, ali nam niko ne može oduzeti pravo da podržavamo RS i pružamo podršku našem narodu u RS-u – kazao je Vučić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da današnja donacija "ne znači samo pomoć za domove zdravlja, nego i da kada ode u neku općinu, za to ga više neće pitati". Najavio je da će Vučiću danas predočiti "ideje o kojima na poseban način treba da razgovaraju političari i državnici".

Dodik je govorio i o "nepravdi prema srpskom narodu", te da neka pravila važe za jedne, a za druge ne. Govorio je i o mreži autputeva, mostu u Bratuncu, te važnosti povezivanja RS-a i Srbije.

- Ponosan sam što RS i Srbija egzistiraju kao dvije srpske države na ovom prostoru, svidjelo se to nekome ili ne, paralo uši ili ne, ali nama je od toga milina oko srca – istakao je Dodik.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović je istakla da je ovaj poklon više nego "znak pažnje", te da je pokazatelj snažne podrške Srbije prema RS-u.

- Ova posjeta je nešto što veseli naše građane i čast je za naše insitucije. Uvijek kada imamo u posjeti predsjednika Vučića, to je više nego da imate dragog gosta i od obične posjete. Zahvaljujem se što ste danas sa nama i što ste pomogli RS-u. Znači nam mnogo vaše prisustvo – rekla je Cvijanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.