open-navfaktor-logo
search
"Važna uloga SAD-a"
Vučić u obraćanju UN-u: Dijalog Beograda i Prištine pravi put, ali polazna tačka ne može biti priznanje Kosova
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju u okviru 75. zasjedanja Generalne skupštine UN-a poručio da Ujedinjene nacije moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za pružanje zajedničkog odgovora na izazove i probleme savremenog doba.
23.09.2020. u 23:04
get url
text

- Krupne promjene na međunarodnom planu koje je donijelo 21. stoljeće samo dodatno jačaju potrebu za poštivanjem Povelje UN-a i njenih osnovnih principa - rekao je Vučić u obraćanju video porukom.

Naglasio je da je pandemija koronavirusa jasno pokazala nužnost postojanja i jačanja uloge UN-a, posebno njenih specijalizovanih agencija i organizacija poput Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

- Novonastala realnost u svijetu predstavlja još jedan dokaz da savremeni izazovi ne poznaju granice država -  kazao je Vučić te dodao da je Srbija u borbi protiv pandemije dobila pomoć prijateljskih država kojima je izrazio zahvalnost na tome.

- Želim da se zahvalim našim evropskim partnerima, našim kineskim prijateljima, kao i našim ruskim prijateljima - rekao je Vučić, napominjući da je i Srbija pokazala solidarnost i pružila pomoć drugim zemljama.

Istakao je da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji vanjskopolitički prioritet Srbije, ali da to ne isključuje opredijeljenost za razvoj saradnje i produbljivanje odnosa i sa drugim zemljama u svijetu.

- Njegujemo partnerske odnose sa državama Zapada, uključujući sve intenzivniju saradnju sa SAD-om, ali istovremeno se ponosimo odličnim odnosima sa Ruskom Federacijom i Kinom. Mi to ne krijemo, već smo izuzetno ponosni na naša prijateljstva - kazao je predsjednik Srbije, dodajući da jačanje regionalne saradnje predstavlja temeljno polazište vanjske politike Srbije.

- U tom kontekstu, Srbija nastoji da poseban akcenat stavi na razvoj ekonomske saradnje, vjerujući da ovakav pristup može doprinijeti jačanju međusobnog povjerenja i lakšem rješavanju otvorenih pitanja - rekao je Vučić.

Istakao je da se Srbija suočava sa problemom očuvanja teritorijalnog integriteta vezano za pitanje Kosovai.

- Vjerujemo da će poslije dugog i teškog dijaloga moći da se dođe do rješenja, ali budite uvjereni da Srbija nikada neće pristati na poniženja. Za nas nije prihvatljivo bilo šta što nije kompromis, a kompromisom obje strane moraju biti podjednako zadovoljne ili nezadovoljne - naveo je Vučić.

Naglasio je da važan iskorak u tom smislu predstavlja i potpisivanje sporazuma u Vašingtonu.

- Želim da istaknem i pohvalim veoma konstruktivnu i važnu ulogu koju je u postizanju sporazuma imala administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa - kazao je Vučić te dodao da je dijalog Beograda i Prištine pravi put za postizanje održivog dogovora ali da polazna tačka nikako ne može da bude, kako je rekao, ponižavajuća i neprihvatljiva nezavisnost Kosova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.