open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Vučić tvrdi: U toku je premlaćivanje Srba, Policija Kosova: Akcija protiv kriminalne grupe
Srbi nisu raspolagali nikakvim oružjem, Albanci pucaju bojevom municijom preko glava Srba koji su protestovali i pokušavali da se verbalno suprotstave nasilnom ponašanju, rekao je Vučić
28.05.2019. u 11:09
get url
text

U akciji Policija Kosova (PK) i Policijskog inspektorata Kosova (PIK) po nalogu Osnovnog suda u Prištini za pritvaranje nekoliko policijskih službenika i građana osumnjičenih da su kriminalna grupa ranjen je jedan pripadnik i uhapšeno pet osoba, javljaju prištinski mediji, dok Tanjug javlja da je uhapšeno 13 pripadnika Policije Kosova srpske nacionalnosti. U Skupštini Srbije mogle su se pak čuti tvrdnje o više od 20 uhapšenih. 

Akcija je rezultat višemjesečne istrage PK-a i PIK-a koju je vodilo Specijalno tužilaštvo Kosova.

-Istraga je imala za rezultat uključivanje nekoliko policijskih zvaničnika i nekih građana u organizaciju i učešće u kriminalnoj grupi u vezi sa krivičnim djelima ilegalna trgovina robom, zloupotreba službenog položaja, davanje mita i zabranjena trgovina - navodi se u jutrošnjem saopćenju Policije Kosova.

Mediji u Srbiji javili su "da je zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sjever", predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su u današnjoj akciji kosovske policije na sjeveru Kosova uhapšene 23 osobe. Vučić je u obraćanju javnosti u Skupštini Srbije o događajima na sjeveru Kosova, rekao da su uhapšene osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku i da se radi o pripadnicima snaga kosovske policije.

Predsjednik Srbije tvrdi da je bilo nasilja

On je naveo da je, prema još nepotvrđenoj informaciji, pretučen pripadnik UNMIK-a ruski državljanin.

-I dalje je veoma teško stanje u Zubinom Potoku. Srbi nisu raspolagali nikakvim oružjem, Albanci pucaju bojevom municijom preko glava Srba koji su protestovali i pokušavali da se verbalno suprotstave nasilnom ponašanju. U ovom trenutku je premlaćivanje Srba kod tehničke škole u Zubinom Potoku, upadi u kuće. Kada ne pronađu onoga koga su htjeli da uhapse, sve po kući lome - rekao je.

Vučić je dodao i "da do sada nema poginulih".

-Albanci će za povrede koje su zadobili nekom kamenicom reći da su ranjeni. U Kosovskoj Mitrovici pucali su na ljude jer su ih srpski mladići gađali kamenicama - kazao je.

Sa predsjednikom Srbije su u parlament došli i ministar policije Nebojša Stefanović i direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić. Vučić je jučer na posebnoj sjednici tokom skoro dva i po sata predstavljao izveštaj o Kosovu, poručivši da je "vrijeme da izaberemo između slatke laži i gorke istine".

Zastupnici će danas imati priliku da postavljaju pitanja i traže obavještenja od predstavnika vlasti, što im je omogućeno Poslovnikom svakog utorka i četvrtka na početku rada. Dio opozicije ne prisustvuje ni danas nije na sednici jer je sjednica, kako ocjenjuju, još jedna "farsa" i "prevara" Aleksandra Vučića.

Saopćenje policije na Kosovu

Kosovska policija oglasila se od jutros i trećim saopćenjem u vezi sa akcijom koja je i dalje u toku na Sjeveru. Ovog puta, međutim, daju konkretnije informacije da se akcija sprovodi i u sredinama koje su nastanjene većinski albanskim stanovništvom – Srbici, Južnoj Mitrovici i Drenici. Ove općine pripadaju administrativnoj cjelini Sjever, koja se sastoji iz sedam – četiri na sjeveru i tri na jugu.

-Tokom današnje policijske akcije, koja je još u toku, uhapšeni su pripadnici kosovske policije srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti.

Policijska operacija koja se sprovodi u nekoliko regiona, uključujući Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Sjevernu i Južnu Mitrovici, Srbicu i Drenicu, rezultirala je hapšenjem osumnjičenih pripadnika policije različitih nacionalnosti - navodi se u najnovijem saopćenju Kosovske policije.

Dodaju da su se pored oružanog otpora u Sjevernoj Mitrovici, susreli i sa blokadom puteva, koja je zaustavila prolaz službenih vozila, "zbog čega su bili primorani da koriste neophodna sredstva kako bi uklonili blokadu puteva kako bi nastavili sa operacijom".

-Usljed stvorenih prepreka i opstrukcija policijskih akcija na terenu od strane nekih građana u Sjevernoj Mitrovici, Kosovska policija privela je nekoliko građana umiješanih u ove slučajeve - stoji u saopćenju.

Sastanak kod Thacija

Kosovski predsjednik Hashim Thaci, u ranim jutarnjim satima, okupio je sve sigurnosne strukture na Kosovu.

U Thacijev ured došli su Shpend Maxhuni, direktor Policije Kosova, i čelnici pravosudnih institucija, sastanak je u toku, prenosi Klan Kosova.

To je za Klan Kosova potvrdio ured Predsjedništva Kosova.

Sve se to događa nakon akcije koja se odvija na sjeveru Kosova, prenose mediji u toj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.