open-navfaktor-logo
search
Kakve su šanse
Vučić traži povratak vojske Srbije na Kosovo: Isto je prije 19 godina tražio i Đinđić, pa je odbijen
Na graničnom prijelazu Merdare KFOR-u je predat zahtjev Vlade Srbije za vraćanje stotinu do hiljadu pripadnika srbijanskih snaga sigurnosti po UN-ovoj Rezoluciji 1244 na teritoriju Kosova, objavili su srbijanski mediji.  
16.12.2022. u 12:01
get url
text

Vlada Srbije donijela je sinoć odluku da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, KFOR-u uputi zahtjev.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da je odluka donijeta jednoglasno, ističući da bi to dovelo do smanjenja tenzija. Međutim, napomenuo je da KFOR vjerovatno neće prihvatiti zahtjev Srbije.

- Odluka je donijeta jednoglasno i to je poštovanje javnog prava i važno je zbog zaštite stanovništva i zbog kontrole graničnih prijelaza. Gotovo smo sigurni da to neće biti prihvaćeno, ali čekamo da papir dobijemo - istakao je Vučić.

VEZANI TEKST - Može li se srpska vojska vratiti na Kosovo: Šta traže Srbi, a šta ne dozvoljavaju kosovske vlasti?
 

Dodao je da je ovo prvi put da je neka Vlada ovakav zahtjev usvojila, te je istakao da je Vlada Zorana Đinđića bila uputila pismo Vijeću sigurnosti UN-a, ali bez formalnog zahtjeva za povratak srpskih snaga sigurnosti na Kosovo.

Međutim, još 2003. godine tadašnji premijer Zoran Đinđić zatražio je od NATO-a dozvolu da se vrate vojne snage na Kosovo. On je uputio pismo komandantu NATO-a za jugoistočnu Evropu. Tada je Đinđićev zahtjev odbijen uz obrazloženje da nema potrebe da na Kosovu djeluje bilo koja vojska osim pripadnika KFOR-a koju predvodi NATO.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je Rezoluciju 1244 10. juna 1999. godine, a po ovoj rezoluciji povratak sigurnosnog osoblja moguć je samo u funkcijama: veze sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim sigurnosnim prisustvom, čišćenjem minskih polja, odražavanje prisustva na mjestima kulturne baštine i održavanje prisustva na glavnim graničnim prijelazima.

To su, dakle, prema Rezoluciji 1244 sve ovlasti koje bi imale srpske snage sigurnosti ukoliko bi im KFOR dozvolio ulazak na sjever Kosova.

Novica Antić iz Vojnog sindikata Srbije rekao je da bi eventualnim povratkom na Kosovo vojska Srbije imala minimalan broj nadležnosti koje bi obavljala.

- Čak ni u samom dijelu koji se nalazi uz samo Kosovo ne možemo da imamo neko teško naoružanje ili avijaciju. Prema Rezoluciji 1244 imamo mogućnost da se do 1.000 vojnika i policajaca vrati na Kosovo. Mi smo čak i početkom 2000. godine imali formiran treći odred koji je trebalo da se vrati. Te jedinice koje bi se vratile trebalo bi da rade vojno-policijski posao koji sada radi KFOR. To bi bile lake jedinice koje bi imale za cilj da štite crkve i manastire, imali bismo neke baze i to je to. Nije predviđeno da tamo imamo kasarne ili teško naoružanje - rekao je Antić za Nova.rs.

Bivši predsjednički kanndidat i nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš rekao je da bi bila sjajna vijest da se srpska vojska vrati na Kosovo, ali da je u sadašnjoj situaciji to "nečasno i neodgovorno" prema srpskom narodu na sjeveru Kosova.

- Priča o povratku naših snaga sigurnosti zbog aktuelnog ugrožavanja sigurnosti Srba na Kosovu, znajući da od toga nema ništa je neodgovorno i nečasno prema našem narodu na Kosovu. Formulacije tipa "na korak smo od traženja da se naše snage vrate" je jeftina propaganda uz ponovno manipulisanje njihovim opravdanim strahovima. Posebno dvosmislene formulacije kako bi tzv. vrhovni komandant mogao i bez te saglasnosti da pokrene vojnu silu na Kosovo ravno. Nije ni hrabar ni lud da tako nešto uradi - naveo je Ponoš.

Vučić je danas rekao da očekuje najveće pritiske zbog Kosova i da je poručio međunarodnim predstavnicima da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u UN-u, a da o ostalim stvarima može da se razgovara.

Odluka Vlade Srbije donijeta je nakon najnovijih tenzija na sjeveru Kosova, gdje već sedmi dan traju barikade Srba – protestujući zbog hapšenje bivšeg policajca Dejana Pantića i prisustva specijalnih jedinica kosovske policije na sjeveru Kosova, prenosi RTS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.